De kloof tussen de stijging van huizenprijzen in de grote steden in de Randstad en de ontwikkeling van de huizenmarkt elders wordt groter. Wie in de grote stad wil wonen moet steeds vaker behoorlijk wat eigen geld meebrengen.

Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in een onderzoek naar de woningmarkt.

De conclusie van de financiële toezichthouder is dat in grote steden als Amsterdam nog niet echt sprake is van een zeepbel op de huizenmarkt. Wel wordt wonen in de grote stad steeds meer iets voor de rijken.

Kloof tussen rijk en arm op huizenmarkt

Zo wordt sinds 2013 een kwart van de woningaankopen in Amsterdam zonder hypotheek gefinancierd. Verder is het in Amsterdam niet ongewoon dat huizenkopers 50 duizend tot 70 duizend euro aan eigen geld inbrengen, volgens DNB.

Vooral middeninkomens komen in de knel als ze in de grote stad willen wonen. Lage inkomens worden bediend met sociale huurwoningen en vermogende particulieren brengen eigen geld in bij de aankoop van huizen. Maar voor middeninkomens worden steden als Amsterdam en Utrecht steeds minder betaalbaar. Kopen is te duur en op de vrije huurmarkt is te weinig aanbod.

"Het evenwicht is verstoord", aldus DNB-bestuurder Job Swank tegenover NRC. "Vrije huur voor middeninkomens wordt weggedrukt, terwijl de veranderende arbeidsmarkt juist om een breder woningaanbod vraagt."

Huurprijzen vrije sector stijgen fors

Dat blijkt ook uit de dinsdag gepubliceerde huurmonitor van verhuurwebsite Pararius.nl. De prijzen van huurwoningen in de vrije sector zijn in de eerste drie maanden van dit jaar voor heel Nederland met gemiddeld bijna 10 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Vooral kleinere woningen zijn relatief duur.

In de steden in de Randstad zijn huurwoningen inmiddels al zo duur, dat huurders veel in randgemeenten kijken. Zo zitten rond Amsterdam de huurprijzen ook in bijvoorbeeld Zaandam, Haarlem, Amstelveen en Almere sterk in de lift.

Pararius merkt op dat er veel vraag is naar goedkope vrijesectorhuurwoningen. In de middeldure klasse met huurprijzen tussen de 711 en 1000 euro per maand is veel meer vraag dan aanbod. In deze prijsklasse wordt ook nauwelijks gebouwd omdat gemeenten meer inzetten op sociale huurwoningen.