Wie een huis koopt heeft een aantal voordelen vergeleken met huren op de vrije markt. Zo kun je als koper van een eigen woning genieten van de hypotheekrenteaftrek en kun je waarde opbouwen in de eigen woning.

Maar hoe voordelig is kopen eigenlijk versus huren wat betreft de maandlasten?

De enorme krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat er in het middensegment zowel gebrek is aan betaalbare koopwoningen, als aan huurwoningen die wat betreft de maandlasten net boven de grens van sociale huurwoningen zitten. Dus met een maandhuur van pakweg 750 euro tot 1.200 euro.

Business Insider bekeek met behulp van data over vierkantemeterprijzen van koop- en huurwoningen hoe groot de verschillen zijn in de maandlasten van kopen versus huren. Het gaat om prijzen voor 33 steden in Nederland uit het eerste kwartaal van 2019.* De data komen van makelaarsclub NVM en woningplatform Pararius.

Huis kopen of huren: verschil maandlasten

We vergelijken de gemiddelde huurprijs per vierkante meter en zetten die af tegen de gemiddelde kosten voor een koophuis per vierkante meter, als je daarvoor een annuïtaire hypotheek neemt met een hypotheekrente van 2 procent.

Voor de vergelijking hebben we een speciale tool gemaakt waar je per stad kunt invullen hoeveel vierkante meter de woning moet zijn. Ook kun je in het geval van een koopwoning invullen hoeveel eigen geld je meebrengt, want dat is uiteraard van belang voor de hoogte van de hypotheek.

Als je je e-mailadres achterlaat, krijg je toegang tot de tool en ontvang je meteen onze gratis nieuwsbrief met al het relevante nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. We beloven dat je geen ongewenste reclame ontvangt. En wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kan uitschrijven op elk moment via de link onderaan.

Ontvang je onze nieuwsbrief al, vul dan het e-mailadres in dat bij ons bekend is. Je krijgt dan niet twee keer de nieuwsbrief.

Vul je e-mailadres in, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en klik op de knop. Dan krijg je meteen toegang tot de rekentool.