• DeWarmte is het bedrijf van twee voormalige studenten van de TU Delft die duurzaam wonen bereikbaar willen maken voor iedereen.
  • Zij bedachten de HeatCycle, een systeem waarmee warmte uit het afvoerwater opnieuw gebruikt kan worden.
  • Het betaalbare systeem is geschikt voor elk huis waar de afvoer toegankelijk gemaakt kan worden.
  • Na een testfase in een pilotwoning willen de ondernemers komend jaar beginnen met de installatie van hun techniek in woningen van consumenten en woningcorporaties.

Dagelijks spoelen we per persoon meer dan 100 liter water door het riool; als we douchen, doortrekken, afwassen, wassen. En als dit water via het afvoerputje verdwijnt, is het gemiddeld nog 27 graden Celsius.

Ondernemers Sander Wapperom en Auke de Vries van de startup DeWarmte speelden al tijdens hun studie aan de TU Delft met het idee om deze warmte in de afvoer te hergebruiken. Circulaire warmte noemen ze dit.

Sander Wapperom vertelt aan Business Insider over het innovatieve systeem dat ze uiteindelijk bedachten: de HeatCycle. Dat kan in principe elk huis op een simpele en betaalbare manier duurzamer kan maken.

Hoe komen twee studenten op een systeem voor de terugwinning van warmte?

Wapperom: “Auke en ik zijn studievrienden en vonden elkaar in onze drive om te ondernemen. Al tijdens onze studie kwamen we vaak samen om te brainstormen. Dat begon met bier drinken en ideeën roepen, maar werd steeds serieuzer. We hebben heel wat plannen gemaakt. Toen we de meest serieuze ideeën gingen doorrekenen sprong dit idee eruit. We geloven dat we hiermee echt impact kunnen maken en een rol kunnen spelen bij de energietransitie.”

“Toen we het idee eenmaal rond hadden en onze masters Werktuigbouwkunde en Duurzame Energie Technologie hadden afgerond, zijn we drie dagen per week gaan werken om rond te komen. Daarnaast deden we mee aan het acceleratorprogramma van Climate-KIC en konden we onze techniek uitvoerig testen in een ruimte bij YES!Delft waar ook ons kantoor gevestigd is. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een daadwerkelijk product: de HeatCycle.”

Hoe werkt het door jullie ontworpen systeem precies?

“We onttrekken dus warmte uit het afvalwater. Door dit water, dat gemiddeld nog 27 graden Celsius is, af te koelen naar 2 graden kan er warmte aan onttrokken worden. Het afgekoelde afvoerwater stroomt door naar het riool en de HeatCycle slaat de teruggewonnen warmte op in een boiler die in het systeem zit. Een ingebouwde warmtepomp verhoogt de restwarmte vervolgens naar 60 graden Celsius.”

“De gerecyclede warmte kan gebruikt worden als warm kraanwater of om je huis mee te verwarmen. We hebben berekend dat dit systeem in 40 procent van de warmtebehoefte van een gemiddeld vierpersoonshuishouden voorziet. Dat is in principe al het warme tapwater dat wordt verbruikt en dan houd je nog wat over voor ruimteverwarming. Een gemiddeld gezin kan op deze manier 300 tot 400 euro aan energiekosten per jaar besparen.”

Wat is het verschil met een 'gewone' warmtepomp?

“Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, meestal uit de lucht en soms uit de bodem, of het grond- of oppervlakte water. Dat wordt gebruikt in je huis. De efficiëntie van zo’n pomp wordt hoger als de temperatuur van de bron hoger is. Afvalwater is dus gemiddeld 27 graden en zo warm wordt het bijna nooit in Nederland. Daarom is de HeatCycle efficiënter dan een warmtepomp die de buitenlucht gebruikt als warmtebron. Door de hoge efficiëntie gebruikt ons systeem minder elektriciteit voor dezelfde hoeveelheid warmte.”

Kan het systeem overal worden toegepast?

“In principe is ons systeem in bijna elke woning toepasbaar, zowel bij oud- als nieuwbouw. Elk huis waar de afvoer toegankelijk kan worden gemaakt, is geschikt. Omdat het grootste deel van de installatie in de kruipruimte wordt geplaatst neemt het weinig leefruimte in beslag. En ons systeem heeft ook geen ventilatie-unit nodig waardoor er geen sprake is van gevelvervuiling of geluidsoverlast.

“De HeatCycle is relatief makkelijk te installeren en vereist geen verbouwing of isolatie om het systeem goed te laten werken. Door ook de prijs zo laag mogelijk te houden hopen we de drempel om te verduurzamen te verlagen, ook voor mensen bij wie duurzaamheid niet leidend is in hun keuzes. Voor 3.000 euro, inclusief subsidie, kun je al een HeatCycle laten installeren.”

Het klinkt allemaal heel logisch. Waarom heeft niemand dit eerder bedacht?

“Haha. In principe is ons idee niet nieuw: in de industrie gebeurt warmteterugwinning al langer, alleen spreken we dan over een veel grotere schaal. En in sommige huishoudens gebeurt er al iets vergelijkbaars, maar dan gaat het alleen om het douchewater.

"Wat wij doen, op deze kleine schaal met ál het warme water dat in het afvoerpitje verdwijnt, is uniek. Warmteverlies via het riool is het laatste warmtelek van een woning waar nog geen goede oplossing voor bestond.”

Hebben jullie al veel woningen duurzamer gemaakt met de HeatCycle?

“Op dit moment verwarmt onze techniek een huurwoning in The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Dat bevalt de bewoners zo goed dat de woningcorporatie WoonFriesland die de woning verhuurt, het systeem ook toe wil gaan passen bij woningen die ze in de nabije toekomst gaan renoveren. Daarnaast zijn we zelf ook op zoek naar pilot-klanten waar we de HeatCycle komend jaar willen installeren.”

“We staan dus op het punt om 'de echte wereld' te betreden. Dat is een spannend traject, maar we zijn er klaar voor. Door te voorkomen dat er elke dag waardevolle warmte weglekt uit huizen denken we daadwerkelijk bij te kunnen dragen aan de energietransitie.”

Lees meer artikelen over Better Capitalism op Business Insider, zoals: