Nederlanders slaan houtkachels in nu een winter met gastekort dreigt, als Rusland de gaslevering stopzet. De verkoop van hout- en pelletkachels is met 30 procent gestegen bij de aangesloten leden van de brancheorganisatie.

“Wij zien onzekerheid over de gaslevering en wij denken dat onze klanten de gasrekening willen drukken door over te schakelen op het stoken van pellets en hout”, zegt Rein Gelten, voorzitter van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche in dagblad Trouw.

Volgens hem verkopen de aangesloten leden jaarlijks ongeveer 15.000 houtkachels. Dit jaar zal dat aantal met 10 procent stijgen terwijl de verkoop van pelletkachels verdubbelt van ongeveer 6.500 naar 13.000, verwacht hij.

Sinds 2020 was er juist sprake van een dalende trend omdat de subsidie voor pelletkachels, die in 2016 werd ingevoerd, stopte. Consumenten moeten nu ook dieper in de buidel tasten omdat de prijzen van kachels volgens Gelten 15 procent zijn gestegen door de hogere kosten voor staal.

Ondertussen maakt het Longfonds zich zorgen over de luchtkwaliteit nu meer mensen met houtkachels gaan stoken. De organisatie wijst erop dat het stoken van hout ongezond is en kan leiden tot gezondheidsklachten. Bovendien is het de vraag of hout stoken goedkoper is dan gas. Volgens Gelten is de prijs van brandhout in een jaar tijd verdubbeld.

Bij Praxis is de normale prijs voor 21,5 kubieke decimeter momenteel 6,49 euro. Een zak naaldhoutpellets van 12,5 kilo kost bij Welkoop 9 euro. Dat is 0,72 euro per kilo. In maart van dit jaar kostten deze houtpellets nog 45 cent per kilo, schreef Business Insider destijds.

Lees meer over de energierekening: