Prijzen voor hotelkamers gaan dalen. Althans, als je op de website van het hotel zelf boekt en niet via reserveringssite Booking.com, zo schrijft het Financieel Dagblad.

Booking heeft deze week, onder druk van toezichthouders, in de Europese Unie de regel die het hotels verbiedt om zelf lagere prijzen aan te bieden dan via het reserveringsplatform, geschrapt.

“Ik verwacht dat wij de hotels 5 tot 10 procent goedkoper zullen aanbieden dan op Booking”, zegt directeur Nico Evers van Westcord Hotels tegen het FD. CEO Marco Lemmers van de Amsterdamse Conscious Groep verwacht een vergelijkbare prijsdaling.

Booking schrapt regel wegens Europese DMA

Dat Booking de regel schrapt, komt door de zogeheten Digital Markets Act (DMA) van de EU. Dit nieuwe pakket aan regels moet de macht van zogenoemde ‘poortwachters’ aan banden leggen. Dat zijn techbedrijven met platforms waarop gebruikers zo aangewezen zijn dat ze feitelijk bepalen tot welke diensten en producten gebruikers toegang hebben.

Bedrijven die zich niet houden aan de nieuwe wet, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet.

Toch kiezen sommige hotels er wellicht voor om de Booking-prijzen aan te houden, zegt directeur Ewout Hoogendoorn van hoteladviesbureau Horwath tegen het FD. "Het is een boekingsmachine die voor veel hotels de eigen marketing vervangt. Als hotels met 90 procent van hun aanbod onder de prijs op Booking gaan zitten, zal Booking er ook weinig trek meer in hebben. Dan schieten de hotels zich in eigen voet."

LEES OOK: 9 fouten die toeristen vaak maken, als ze voor het eerst naar een all-inclusive resort op vakantie gaan