• Het aantal jaarlijkse hotelovernachtingen in Nederland stijgt tot 40 miljoen in 2030, zo voorspellen analisten van ING Research.
  • Toeristen zien Nederland als een aantrekkelijke bestemming wegens het gematigde klimaat, de stabiele geopolitieke situatie en een hoog serviceniveau.
  • Wat het effect is van de btw-verhoging voor logies die de formerende partijen willen doorvoeren, durft de bank nog niet te zeggen.
  • Lees ook: Toeristenbelasting fors hoger in 2024: bekijk de verschillen tussen gemeenten

Nederland wordt een steeds populairdere bestemming voor reizigers en daar profiteren hotels van.

Analisten van ING Research voorspellen dat het aantal jaarlijkse hotelovernachtingen stijgt tot 40 miljoen in 2030, een kwart meer dan in 2023.

Onder andere het gematigde klimaat zou ervoor zorgen dat meer toeristen een hotel pakken in Nederland. Na zomers met extreem hoge temperaturen in het zuiden van Europa zou het mildere weer van Nederland een aantrekkelijkere reisbestemming kunnen maken.

Volgens ING is ons land ook een geliefd om de stabiele geopolitieke situatie en een hoog serviceniveau.

ING

Hotels profiteren waarschijnlijk ook van een toestroom van Nederlandse toeristen, want de koopkracht lijkt de komende jaren toe te nemen.

ING rekent dit en volgend jaar op een groei van 4 procent van het aantal hotelovernachtingen. Ook in de jaren daarna groeit de groep hotelgasten waarschijnlijk gestaag.

Effect van beoogde btw-verhoging nog onzeker

Wat het effect is van de btw-verhoging voor logies die de formerende partijen willen doorvoeren, durft de bank nog niet te zeggen. Zowel hotelkamers als huisjes op vakantieparken worden hierdoor vanaf volgend jaar 11 procent duurder.

Deze kosten worden waarschijnlijk vrijwel volledig doorberekend aan consumenten. Maar ING wijst erop dat hotelgasten zich de afgelopen jaren niet lieten tegenhouden door sterk gestegen prijzen.

ING

LEES OOK: 9 fouten die toeristen vaak maken, als ze voor het eerst naar een all-inclusive resort op vakantie gaan