De horeca is hard getroffen door de coronamaatregelen. Door sluiting is de gemiddelde schuld per restaurant opgelopen tot 90.000 euro.

De totale schuld bedraagt naar schatting 3 miljard euro en het einde is nog niet in zicht.

Horecaorganisaties zien grootschalig testen als de oplossing om de groei van de schuldenberg te stoppen.

De coronacrisis is een keiharde klap voor de horeca die door sluiting geen inkomsten hebben. Inmiddels is de schuld per restaurant opgelopen tot gemiddeld 90.000 euro.

Dat blijkt uit een enquête onder 1.200 restaurants uitgevoerd door WijnSpijs, een organisatie die culinaire evenementen organiseert en net als veel restaurants door de coronacrisis wordt bedreigd in zijn voortbestaan.

In de enquête zijn drie vragen voorgelegd: Hoeveel schuld heb je door de coronamaatregelen opgebouwd? Hoe lang duurt het naar verwachting om die schuld terug te betalen? En in welke provincie is jouw restaurant gevestigd? Daarnaast konden de restauranthouders aanvullende opmerkingen maken.

Uit de enquête komt naar voren dat restaurants gemiddeld een schuld van 90.000 euro hebben opgebouwd. De onderstaande grafiek laat zien welk percentage respondenten een bepaald bedrag aan schuld heeft.

Schuld per provincie

De gemiddelde schuld per regio verschilt. Zo bedraagt deze in de provincie Utrecht nog geen 40.000 euro terwijl restaurants in Friesland en Groningen tegen een gemiddelde schuld van respectievelijk 176.000 en 189.000 euro aanhikken. De kaart hieronder toont de gemiddelde schuld per provincie.

Het gros van de restaurants (ruim 44 procent) verwacht 1 tot 3 jaar bezig te zijn met afbetalen van de schuld, terwijl 23 procent denkt dat dit 3 tot 5 jaar duurt. Bijna 8 procent heeft geen idee wanneer ze van de schuld verlost zijn. Een klein deel denkt de schuld nooit te boven te komen.

Beeld: WijnSpijs
Beeld: WijnSpijs

Met de 32,9 duizend eetgelegenheden die Nederland telt, wordt de totale schuldenlast van de horeca geschat op bijna drie miljard euro. En het einde is nog niet in zicht.

Uit de opmerkingen in de enquête blijkt dat sommige restaurants geen schulden maken, vele teren ook in op hun reserve, ook op die voor de oude dag.

Huis verkopen

Het is niet duidelijk in hoeverre restaurateurs exact interen op hun vermogen. Dat is niet onderzocht, laat Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs in een persbericht weten.

Wel heeft de organisatie al schrijnende verhalen voorbij horen komen. "Het verkopen van een woonhuis om personeel te betalen is een exemplarisch en schrijnend voorbeeld van de situaties waarin veel horecaondernemers zich bevinden." 

Volgens de deelnemers aan het onderzoek is er weinig tot geen hulp van leveranciers, huurbazen of het pensioenfonds. En huidige steunmaatregelen zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en WijnSpijs onvoldoende om de groeiende schuldenberg te stoppen.

De regering heeft een routekaart uitgestippeld voor heropening van restaurant en cafés maar volgens KHN betekent dat de doodsteek voor veel ondernemers. Volgens KHN "geeft zo'n 50 procent van de horecaondernemers aan het niet langer dan zes maanden meer vol te houden".

Zowel de brancheorganisatie als WijnSpijs roepen op tot het inzetten van grootschalig testen in de horeca om de schuldengroei tegen te gaan.

Lees meer over horeca: