• Twee Haagse cafébazen hebben huurkorting van 50 procent kunnen afdwingen bij de rechter.
  • Ze werden voor de rechter gedaagd door de pandeigenaar, die achterstallige huur wilde vorderen en hen uit het pand wilde zetten.
  • Dat dit bij de rechter juist leidde tot huurkorting kan munitie zijn voor winkeliers en horeca die huurvermindering eisen van de verhuurder.

Een verhuurder die de eigenaren van een horecazaak voor de rechter sleepte vanwege een huurachterstand, heeft daar bot gevangen. De twee cafébazen hoeven maar 50 procent van de huur te betalen over de periode dat de zaak dicht was en 25 procent over de periode dat de deuren om 10 uur ’s avonds moesten sluiten.

De verhuurder, een particuliere belegger, was juist een bodemprocedure tegen de eigenaren van het Haagse Café Aimée gestart om huurachterstand te vorderen en de twee uit het pand te zetten, zo meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een persbericht.

De cafébazen die werden bijgestaan door advocaten van Horeca Maatwerk, een dochteronderneming van KHN, stelden in hun verweer dat zij juist recht hadden op een huurkorting voor de perioden dat de zaak helemaal dicht moest en eerder moest sluiten.

In het vonnis stelt de rechter dat de overheidsmaatregelen die hebben geleid tot gedeeltelijke en volledige sluiting onvoorziene omstandigheden zijn. Een huurprijsvermindering is op zijn plaats, luidt het oordeel.

De twee cafébazen krijgen daarom 50 procent huurkorting voor de perioden dat de zaak gesloten was en is: van 15 maart tot en met 31 mei en van 15 oktober tot en met heropening.

Ook krijgen ze een huurkorting van 25 procent voor de periode dat de horeca om 10 uur 's avonds moest sluiten. Dat was van 29 september tot en met 14 oktober het geval.

Extra munitie voor winkeliers

Tot nu toe werd in kortgedingzaken over de huur van horecazaken in de coronacrisis de huur steeds opgeschort, met bijvoorbeeld 50 procent. Dat is niet hetzelfde als een (definitieve) huurkorting. Een huurkorting kon alleen worden afgedwongen met een bodemprocedure, wat nu dus is gebeurd.

KHN noemt de toekenning van huurkorting "een nieuwe mogelijkheid om gelijk te halen bij de pandeigenaar".

Ook juridische experts zeggen in het Financieele Dagblad dat zowel horecabazen als winkeliers, die hard geraakt zijn door de coronamaatregelen, makkelijker huurkortingen kunnen afdwingen. "Uiteraard is dit goed voor horecaondernemers, maar ook winkeliers geeft dit extra munitie", zegt vastgoedadvocaat Boris Cammelbeeck van Stibbe tegen het FD. "Zeker voor de weken waarin ze gedwongen dicht zijn."

Met het vonnis kunnen horecaondernemers zelfs aanspraak maken op huurkorting met terugwerkende kracht, zegt Maarten Poerink, advocaat van Café Aimée, tegen de krant. Dat wordt volgens hem alleen lastig wanneer er al een regeling voor de huur is getroffen in de coronacrisis.

Verhuurders hebben ook baat bij de uitspraak

Huurrechtadvocaat Claudia van Meurs van kantoor Köster staat verhuurders vaak bij. Volgens haar is het vonnis ook goed voor verhuurders, omdat goed is gekeken naar omzetverlies. "De huurder moet ook nog steeds goed kunnen onderbouwen dat dit komt door de sluitingen", zegt ze in het FD.

Volgens Laurens van Noort, directeur van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers, is een huurkorting voor verhuurders niet altijd mogelijk. "Voor winkelondernemers is de huur ongeveer 10 procent van de kosten, voor een verhuurder is de huur z'n enige inkomstenbron", schetst hij in het FD. "Zeker bij kleine ondernemers kan een korting van 50 procent er flink inhakken."

Hij wijst erop dat verhuurders geen steun krijgen van de overheid, in tegenstelling tot onder meer winkels en horeca. Het kabinet heeft onlangs 7,6 miljard euro uitgetrokken voor verruiming van het steunpakket in het eerste en tweede kwartaal van 2021.

De helft daarvan is bedoeld voor een tegemoetkoming in de vaste lasten voor ondernemers die meer dan 30 procent omzetverlies lijden. De maximale vergoeding voor de vaste lasten is opgeschroefd van 70 procent naar 85 procent.

LEES OOK: Grote winkelketens opnieuw op ramkoers met verhuurders – ze betalen minder of geen huur sinds de lockdown