Het ‘verzwaringspakket’ aan maatregelen dat boven op de gedeeltelijke lockdown komt, is “een hard gelag voor nog meer ondernemers”. Dat zeggen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge dinsdag.

Om die reden pleiten de werkgevers voor het aanpassen van de steunregelingen om nieuwe groepen ondernemers te steunen.

Daarnaast moet de regering volgens VNO-NCW en MKB-Nederland “vooruitkijken en weer perspectief bieden aan ondernemers en samenleving”.

De organisaties pleiten onder meer voor slimme praktijkproeven om te kijken hoe de horeca na de lockdown weer gasten kan ontvangen. Dat kan helpen bij het opstellen van een “mee-ademend maatregelenpakket” dat onderdeel kan worden van de routekaart van het kabinet.

Ook vakbond FNV noemt de verlengde sluiting van de horeca zorgelijk. Volgens de vakbond wordt er een groot offer gevraagd van de sector, terwijl het aantal besmettingen afneemt.

Koninklijke Horeca Nederland, de branchevereniging voor horecaondernemers, pleit al langer voor slimme beperkingen waardoor horecazaken die zich aan de coronaregels houden weer open kunnen. Samen met diverse ministeries, MKB-Nederland en VNO-NCW werkt de branchevereniging de komende weken aan een plan daarvoor.