Er is een schrijnend tekort aan goede hop ontstaan, waardoor vooral kleine bierbrouwers het moeilijk gaan krijgen. Ook de consument gaat iets merken van de hopcrisis: speciaalbier wordt minder fris en misschien ook duurder.

Bierkenners maken zich al tijden zorgen, maar inmiddels is de hopcrisis officieel begonnen. Een toenemende populariteit van speciaalbier en een slechte oogst hebben ervoor gezorgd dat er dit jaar amper goede hop beschikbaar is.

Hop, familie van de hennepplant, is één van de belangrijkste ingrediënten van een goed biertje. “Wereldwijd is de prijs van hop enorm toegenomen door grote schaarste. Vooral in Amerika is speciaalbier ‘booming’ door zijn smaak en beleving”, vertelt Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief.

De warme zomer heeft ervoor gezorgd dat er minder hop op de markt komt. De hop die wel beschikbaar is, is van mindere kwaliteit, waardoor er meer van nodig is om een biertje te brouwen.

De hopproductie daalt sowieso al geruime tijd. In 2009 werd wereldwijd nog ruim 112.000 ton geproduceerd, blijkt uit cijfers van de International Hop Growers Convention (pdf). Maar in 2015 komt de oogst naar schatting uit op niet veel meer dan 86.000 ton.

Arme smaakpapillen

Volgens Fiona de Lange, biersommelier en bierblogger, mogen we het belang van hop voor een goed biertje niet onderschatten. "Hop bepaalt de bitterheid van een biertje, de aroma die eraf komt, de dikte van de schuimkraag en hoelang je het bier kan bewaren."

De kwaliteit van het bier gaat erop achteruit door de hopcrisis aangezien producenten nu oude voorraden gaan aanslaan om bier te blijven maken. "In sommige biertjes ga je aankomend jaar een hele bittere en nare smaak proeven door de slechte hop. Vooral de voorjaarsbiertjes zullen een stuk minder verfrissend zijn", aldus Fiona.

Bier ook duurder?

Bier wordt niet alleen minder lekker, de prijs gaat waarschijnlijk ook stijgen. "Als brouwers winst willen blijven maken moet uiteindelijk de dure hop doorberekend worden naar de klant. Dat zorgt voor duurder bier", stelt De Lange.

Maar Keinemans spreekt dit tegen. "De grootste kostenpost van bier is nog steeds de hoge alcoholaccijns dus het prijsverschil zal miniem zijn."

Aangezien grote brouwers vaak langdurige contracten met producenten hebben afgesloten, zullen zij weinig van de hopcrisis merken. Kleine brouwers krijgen geen voorrang en zullen meer last van krijgen van het hoptekort.

Hollandse hop

Volgens Keinemans zouden brouwers geen brouwers zijn als ze geen oplossing wisten te bedenken voor het probleem. Hop is een veelgebruikt ingrediënt om bier te brouwen, maar je hebt het niet per se nodig. Gruitbier is bijvoorbeeld een oude biersoort die wordt bereid met een kruidenmengsel.

Keinemans ziet zelfs een positief puntje in de hopcrisis. "Als de vraag en prijs toenemen moet het marktmechanisme er eigenlijk voor zorgen dat er weer meer mensen hop gaan verbouwen, hopelijk ook in Nederland."

Rond 1800 was Nederland één van de grootste hopproducenten in Europa, maar inmiddels is er alleen nog maar in Zuid-Limburg een kleinschalige plantage. "Pas als de hopproductie weer terugkomt naar Nederland hebben we weer echt Hollands bier."

Zelf zien hoe hop wordt gebruikt om bier te maken? Bekijk dan de onderstaande video.