Hop, één van de belangrijkste grondstoffen van bier, wordt steeds duurder.

Het zijn geen misoogsten of een plotselinge stijging in de bierconsumptie die er voor hebben gezorgd dat de hopprijzen in vijf jaar zijn verdubbeld. Voor een kilo hop betaal je nu, afhankelijk van de soort, 10 tot 30 euro per kilo.

De belangrijkste ‘boosdoener’ voor de prijsstijging van hop zijn de microbrouwerijen, zo schrijft The Financial Times.

Kleine brouwers gebruiken meer hop

Maar waarom heeft de opkomst van kleine lokale brouwers, ook in Nederland overigens, zo’n invloed op de prijs van hop? De oorzaak ligt in het feit dat de kleine brouwers veel meer hop gebruiken dan de grote pilsbrouwers.  Hop zorgt voor de bitterheid van bier, maar ook, afhankelijk van de soort, voor allerlei andere aroma’s.

“Een Nederlands pils heeft gemiddeld 20 bittereenheden (European Bitterness Units, EBU)”, zegt Michiel Ordeman van Jopen uit Haarlem , één van de grotere microbrouwers van Nederland. “Ons hoofdbier Jopen Hoppen zit op 40 EBU.  Naast bitterhop, gebruiken wij ook nog veel hop voor aroma en smaak. Ik denk dat je gerust kunt stellen dat wij het dubbele tot viervoudige aan hop per liter gebruiken ten opzichte van pils.”

De hopprijzen zullen de komende tijd nog wel verder oplopen. "Het aantal speciaalbierbrouwerijen is sterk groeiende, niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. In Amerika verwachten ze dat er alleen dit jaar bijna 1000 open zullen gaan. Dit creëert een megagroei in de vraag naar hop", stelt Ordeman.

Speciaalbiertje iets duurder

Betekenen de hogere hopprijzen nu ook dat bier duurder wordt? Voor de speciaalbieren lijkt het zeker een rol te spelen. "De aromatische hopsoorten die je bij de nieuwere technieken gebruikt zijn vaak Amerikaanse hopsoorten", zegt Ordeman.

"Europese hop koop je nog wel onder een tientje de kilo, maar Amerikaanse hop kan wel eens het dubbele tot driedubbele kosten. Dus qua kostprijs kan je stellen dat we aan waarde het vier- tot achtvoudige aan hop gebruiken ten opzichte van pilsbrouwers."

Conclusie: het bier wordt zeker duurder door de prijsstijgingen van hop. Voor pilsdrinkers valt die prijsstijging waarschijnlijk mee.