In september zijn in Nederland bij nieuwe cao’s relatief sterke loonsverhogingen afgesproken van gemiddelde 2,4 procent.

De druk om lonen te verhogen neemt toe door de oplopende inflatie én de krapte op de arbeidsmarkt.

Ook in Duitsland wil een grote vakbond hogere looneisen stellen vanwege de inflatie.

Werkgevers en vakbonden hebben vorige maand relatief sterke loonsverhogingen afgesproken. Tegelijk met het herstel uit de coronacrisis loopt namelijk de inflatie flink op.

Ook is sprake van toenemende krapte op delen van de arbeidsmarkt. Dat zorgt voor “opwaartse druk op de loonafspraken”, constateert AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers in Nederland.

De in september gemaakte loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,4 procent de hoogste sinds de coronapandemie en -maatregelen een rol spelen in het overleg over arbeidsvoorwaarden.

De Nederlandse inflatie steeg afgelopen maand naar een niveau van 2,7 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal nieuw afgesproken cao’s was in september zeventien, wat volgens AVWN een normaal aantal is. In heel dit jaar zijn er tot nu toe 232 cao's afgesloten. De gemiddelde loonsverhoging staat dit jaar vooralsnog op 1,9 procent.

AWVN erkent dat er achter het jaargemiddelde een grote variatie aan loonafspraken schuilgaat. De meest gemaakte loonstijging dit jaar bedraagt 2 procent. Die komt 34 keer voor. Er werd daarnaast 28 keer een loonsverhoging van 2,5 procent overeengekomen, maar er waren ook 28 cao's waar waar vanwege de crisis een nullijn is afgesproken.

Ook in Duitsland hogere looneisen

In Duitsland wil de grote vakbond voor werknemers in de dienstensector Verdi dat de lonen flink worden verhoogd vanwege de sterk stijgende inflatie. Volgens Verdi-voorzitter Frank Werneke worden vooral mensen met lage en middeninkomens hard geraakt door de scherp stijgende prijzen van energie en levensmiddelen.

Verdi, dat circa 2 miljoen werknemers in bijvoorbeeld openbaar vervoer, zorg, onderwijs, postbezorging, luchtvaart en andere dienstentakken vertegenwoordigt, vindt dat er "duidelijk merkbare loonsverhogingen" moeten komen. Daarbij moeten mensen met lagere inkomens vooral profiteren, aldus de bond.

De inflatie in Duitsland steeg in september naar 4,1 procent, het hoogste niveau sinds eind 1993. Overigens kunnen hogere lonen de inflatie juist nog weer verder aanjagen omdat bedrijven die loonkosten gaan doorberekenen in de verkoopprijzen. Daarom zijn loonontwikkelingen ook van belang voor het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

LEES OOK: Inflatie voelbaar in de supermarkt: boodschappen op jaarbasis honderden euro’s duurder