• Alleenstaanden kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen dan nu, meldt minister Hugo de Jonge.
  • Daarnaast worden hypotheeknormen in meer situaties volgend jaar verder verruimd. Onder andere door hogere hypotheken voor huizen met betere energielabels.
  • Toch blijft koop voor veel alleenstaanden lastig.
  • Lees ook: Grens voor maximale hypotheek met NHG stijgt naar €435.000 in 2024

Alleenstaanden kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen dan nu, meldt minister Hugo de Jonge (Wonen). Wie van hen meer dan 28.000 euro per jaar verdient, mag 16.000 euro meer lenen. Zij krijgen meer ruimte, omdat zij in verhouding lagere vaste lasten hebben dan wanneer zij samenwonen met iemand, is de redenering van onder meer het Nibud.

De hypotheeknormen worden in meer situaties volgend jaar verder verruimd. Eerder was al aangekondigd dat een koper meer mag lenen voor een duurzaam huis. Vanaf label D en C scheelt dat 5.000 euro op de hypotheek. Vervolgens gaat het met stappen van 10.000 euro omhoog, tot en met 50.000 euro extra hypotheek voor een huis met A++++ label én een energieprestatiegarantie voor de komende tien jaar. Daar is volgens budgetinstituut Nibud ruimte voor, omdat men in deze woningen lagere energiekosten heeft.

Ook oud-studenten mogen meer lenen. Er wordt niet langer alleen gekeken naar de oorspronkelijke schuld, maar tussentijdse aflossingen wegen zwaarder mee. Een student die een schuld van 25.000 euro in 35 jaar mag terugbetalen met de huidige rente, krijgt ongeveer 4.000 euro meer hypotheek bij een rente van 4,5 procent. Had diegene helemaal geen schuld gehad, dan was de hypotheekruimte 23.000 euro groter geweest.

Toch blijft koop voor veel alleenstaanden lastig. Bij een modaal salaris van ongeveer 40.000 euro per jaar, krijgt iemand volgens de Hypotheker ruim 160.000 euro hypotheek, bij een vaste rente voor de komende twintig jaar.

De gemiddelde huizenprijs lag vorig jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek rond de 430.000 euro.

Een woordvoerder van De Jonge erkent dat door deze maatregelen de huizenprijzen kunnen stijgen: kopers hebben immers meer te besteden en zullen een hoger bod uitbrengen op woningen. Tegelijkertijd wil het kabinet dat meer huizen worden verduurzaamd. Een ruimere hypotheeknorm daarvoor, draagt daar volgens het kabinet aan bij.

LEES OOK: Huizenprijs stijgt met 2,5% in 2024, volgens een nieuwe prognose van ABN AMRO