• De hoge inflatie zal  langere tijd aanhouden en de rendementen op de aandelenmarkten nog jaren drukken, aldus Nicolai Tangen van het Noorse staatsinvesteringsfonds.
  • De baas van het grootste staatsfonds ter wereld zegt tegen de Financial Times dat hoge inflatie op steeds meer plekken in de wereld opduikt.
  • Volgens Tangen gaan beleggers in aandelen en obligaties een periode van lage rendementen tegemoet.
  • Lees ook: Is een solide bodem in de maak voor de beurs, of staan we op een rotte vloer?

De inflatie blijft voorlopig hoog en zal nog jaren de rendementen op aandelen- en obligatiemarkten drukken, aldus Nicolai Tangen, de baas van het Noorse staatsinvesteringsfonds.

De inflatie neemt “over de gehele linie op steeds meer plaatsen toe”, zei de baas van het Noorse fonds met een belegd vermogen van 1.300 miljard dollar tegen de Financial Times. “IKEA heeft prijzen met 9 procent verhoogd en voedselprijzen stijgen.” Ook haalt hij de extreme prijsstijgingen van metalen, grondstoffen, energie en gas aan.

Het Noorse staatsfonds is een grote speler op de financiële markten: het bezit het equivalent van 1,4 procent van alle beursgenoteerde ondernemingen ter wereld. Het is actief in 73 landen en investeert in aandelen, obligaties, vastgoed en infrastructuur voor hernieuwbare energie.

Tangen noemt zichzelf de aanvoerder van ’team permanent’: zij die geloven dat de sterke prijsstijgingen van blijvende aard zijn, in tegenstelling tot degenen die geloven dat de inflatiegolf tijdelijk is.  

“Hoe gaat uitpakken? Het zal obligaties en aandelen de komende jaren raken”, vertelt Tangen tegen de Britse zakenkrant.

Lees ook: Het leed is nog niet geleden voor aandelenmarkten, zegt financieel expert Jeremy Siegel

Beurzen staan onder druk door zorgen over stijgende rentes

Van het leed op de beurs hebben we al een voorproefje gehad. Op de beurs zijn beleggers al geruime tijd bezorgd over het tempo waarmee rentes in de VS dit jaar omhoog aan. Als gevolg hiervan is de brede S&P 500-index sinds begin dit jaar zo’n 7 procent gedaald. De Amsterdamse AEX-index noteert in diezelfde periode een min van ongeveer 6,5 procent.

Raphael Bostic, één van de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank, zei zondag tegen The Financial Times dat het niet ondenkbaar is dat de Federal Reserve de rente dit jaar in één klap met 0,5 procentpunt verhoogt.

Lees ook: Bestuurder van de Amerikaanse centrale bank waarschuwt dat er kans is op agressieve verhoging van rentes

“Met extreem lage rentetarieven, een dure aandelenmarkt en met een toenemende en soms versnellende inflatie zouden we een lange periode van lage rendementen tegemoet kunnen gaan”, aldus Tangen tegen The Financial Times.

Veel beleggers geloven erin dat de centrale banken erin zullen slagen de inflatie onder controle te krijgen. Wel vrezen sommigen dat dit een economische recessie tot gevolg zal hebben.

In het Verenigd Koninkrijk wordt donderdag een tweede verhoging van de beleidsrente van de centrale bank verwacht.

In de VS rekenen de markten op een inflatie van gemiddeld 2,4 procent per jaar, voor de komende tien jaar. Hoewel dat een stuk onder de 7 procent van afgelopen december ligt, bevindt het zich nog altijd boven de 2 procent waar de Federal Reserve op mikt.

LEES OOK: Dit zijn 2 scenario’s voor de beurs in de komende maanden: Amerikaanse centrale bank speelt beslissende rol