Econoom Jeremy Siegel gaf begin deze week een somber vooruitzicht voor de aandelenmarkt. Hij voorspelde dat de bodem van de huidige daling waarschijnlijk pas over maanden zal worden bereikt.

“Ik denk dat ons nog meer pijn staat te wachten,” zei hij in een interview met CNBC. “Ik zou zeker niet verbaasd zijn als de Nasdaq, net als S&P 500, een langere periode van koersdalingen tegemoet gaat.”

Voorlopig zou een verdere daling van 10 tot 15 procent voor de Nasdaq “niet ongebruikelijk zijn”, zei hij. De Nasdaq kwam afgelopen week in een correctiefase. Op woensdag stond deze technologie gerelateerde index bijna 17 procent onder het hoogste punt, wat de drempel van een daling van 20 procent, een zogenoemde bear market, dichterbij brengt.

Amerikaanse aandelen hebben te kampen met een immense verkoopdruk, omdat beleggers erop rekenen dat de Federal Reserve het monetaire beleid sterk zal aanscherpen om de inflatie te beteugelen.

"Ik denk dat de Fed agressiever moet worden", zei Siegel tegen CNBC. "Dat zal de trigger zijn die de markt uiteindelijk doet dalen, waarschijnlijk aan het einde van het eerste of tweede kwartaal van dit jaar."

De centrale bank zal woensdag haar eerste beleidsbeslissing van dit jaar bekendmaken, waarbij algemeen wordt verwacht dat vanaf maart de rente verhoogd zal worden.

Siegel zei dat hij verwacht dat de Fed de rente dit jaar acht keer zal verhogen - het dubbele van wat andere experts op Wall Street verwachten. De auteur van het beleggingsboek 'Stocks for the Long Run' verwacht ook dat Fed-voorzitter Jerome Powell zich tijdens deze beleidsvergadering strenger zal opstellen.

"De belangrijkste beleidsrente van de Federal Reserve zal waarschijnlijk tegen het einde van het jaar op 2 procent staan", aldus Siegel. "De markt heeft dat nog niet helemaal verteerd."

Toch is hij niet extreem pessimistisch. Volgens de hoogleraar is er een "zeer goede kans" dat de S&P 500-index in het derde en vierde kwartaal zal stijgen. Maar, zei hij, "de komende zes maanden zullen moeilijk worden voor de markt."

"Wanneer er een bear market komt, wordt er weinig onderscheid gemaakt. Ik bedoel, goede én slechte aandelen gaan beneden," zei Siegel tegen CNBC.

Zijn advies voor beleggers: "Als ik geld had om mee te beleggen zou ik wachten en techaandelen mijden. Ik zou meer speculatieve aandelen uit de weg gaan en een voorkeur hebben voor bedrijven die winst maken en dividend uitkeren."

LEES OOK: Bitcoin en aandelen gaan vaker gelijk op: dat is een risico voor financiële markten, aldus IMF