• De hoge gasprijzen in Europa zorgen ervoor dat bedrijven op zoek gaan naar alternatieven, waarbij zowel naar duurzame bronnen als naar kolen wordt gekeken.
  • Het energie-agentschap IEA verwacht dat de vraag naar gas in Europa dit jaar zal dalen, door de zoektocht naar alternatieven.
  • Tegelijk stijgt het aanbod van aardgas naar verwachting, doordat er behoefte is aan aanvulling van relatief lage reservevoorraden.
  • Lees ook: Energierekening: zo groot zijn de prijsverschillen tussen aanbieders van gas en stroom

De wereldwijde vraag naar aardgas neemt dit jaar waarschijnlijk slechts marginaal toe, en in Europa zal de vraag zelfs afnemen.

Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag verschenen rapport.

Energie-experts van het IEA gaan ervan uit dat veel bedrijven als gevolg van de flink gestegen gasprijzen voor hun energie meer naar alternatieven zijn gaan kijken, bijvoorbeeld vervuilende kolen maar ook zonneparken en windenergie.

In een nieuwe raming gaat de denktank uit van 0,9 procent groei van de mondiale gasvraag. Vorig jaar was er nog 4,7 procent meer behoefte aan gas. Toen trok de vraag juist sterk aan als gevolg van het economisch herstel uit de eerste fases van de coronacrisis.

Voor Azië en Noord-Amerika wordt in 2022 opnieuw op een toename van de gasvraag gerekend, maar in Europa is volgens de kenners waarschijnlijk sprake van een krimp van 4,5 procent in 2022, terwijl de gasvraag in 2021 juist met 5,5 procent is gestegen.

De Europese gasprijs is afgelopen jaar sterk gestegen vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod door Rusland, de grootste gasleverancier aan Europa. De spanningen rond Oekraïne jagen de zorgen over de gasleveringen de laatste tijd extra aan.

Toch zijn de bewegingen op de gasmarkt niet alleen te verklaren door dergelijke grote geopolitieke ontwikkelingen, aldus het IEA. Wat ook meespeelt is het weer. In 2021 was sprake van een ongewoon koude lente en dat joeg de vraag naar energie toen ook aan. Als het weer dit jaar meer in lijn is met normaal, komt het gasverbruik in veel landen automatisch ook beduidend lager uit.

Lees ook: Dit zou een CO2-taks op gas en stroom Nederlandse huishoudens kosten, als je die koppelt aan het energieverbruik

Aanbod van aardgas stijgt naar verwachting in 2022

Voor 2022 voorziet het IEA een stijging van het aanbod van gas in Europa met ongeveer 2 procent, ondanks de verwachte daling van de vraag naar gas. Dit heeft ermee te maken met de behoefte om geslonken Europese gasvoorraden aan te vullen.

Naar verwachting zal de Europese gasproductie gekenmerkt worden door een iets lagere productie op het Europese continent, terwijl de productie vanuit het VK en Noorwegen licht zal stijgen. Ook gaat het IEA uit van een lichte stijging van de importen vanuit Rusland.

De gasprijzen op de internationale markten zijn inmiddels ook weer wat teruggelopen ten opzichte van de piek die in oktober werd bereikt. Analisten verklaren dit door het milde winterweer van afgelopen weken. Toch is gas op bijvoorbeeld de Duitse gasmarkt nu nog steeds meer dan drie keer zo duur als vorig jaar in januari het geval was.

Economen van ING voorspellen dan ook dat consumenten in de eurozone nog heel het jaar zullen kampen met een relatief hoge energierekening. Overheden van verschillende landen hebben weliswaar maatregelen aangekondigd om gedupeerde huishoudens wat te helpen, maar die steun is over het algemeen niet voldoende om de hogere energieprijzen volledig te compenseren.

LEES OOK: Blik op je Geld: dure energie en stijging hypotheekrente raken je portemonnee