De temperaturen lopen overal ter wereld op. Wijnmakers in Zweden benutten het warme weer door hun industrie verder te laten groeien, meldt persbureau Associated Press.

“Ik zie hier dingen groeien die 30 of 40 jaar geleden ondenkbaar waren”, vertelt Göran Amnegård, die meer dan 20 jaar geleden voor het eerst wijn begon te verbouwen in Zweden tegen het persbureau.

Hij zei dat hij eindelijk de vruchten plukt van zijn werk, nu Zweedse wijnen steeds populairder worden vanwege de klimaatverandering die het land beïnvloedt.

Ondertussen kampen iconische wijnlanden als Italië, Griekenland en Spanje met problemen door watertekorten en te warme winters, vertelt Iban Tell Sabate, een Spaanse wijnmaker die naar Zweden verhuisde, aan AP. “Dankzij de opwarming van de aarde bevindt Zweden zich in een goede positie.”

Het groeiseizoen voor wijngaarden in Zweden duurt tegenwoordig twintig dagen langer door de stijgende temperaturen, meldt AP op basis van gegevens van het Zweeds Meteorologisch en Hydrologisch Instituut.

De gemiddelde temperatuur in Zweden steeg van 1961-1990 tot 1991-2016 met 1 graad en zal waarschijnlijk nog eens 2 tot 7 graden stijgen tegen het einde van de eeuw.

"In Scandinavië, waar je groeiseizoen normaal gesproken 4,5 of 5 maanden lang is, zorgt de opwarming van de aarde nu voor een periode van 6 maanden voordat het gaat vriezen", vertelde Greg Jones, de directeur van het wijnstudieprogramma van Linfield College, in 2021 aan Insider.

Zweden nog steeds relatief kleine wijnexporteur

En Zweden is niet het enige land dat baat heeft bij de warmere temperaturen. De opwarming van de aarde zal waarschijnlijk voor andere verrassende wijnlanden zorgen - zoals Engeland en Rusland, schreef Insider in 2016.

De wijnindustrie in Zweden groeit echter nog steeds langzaam. Zweden verdiende in 2021 26,3 miljoen dollar aan wijnexport. Ter vergelijking: de traditionele wijnlanden Frankrijk en Italië exporteerden in hetzelfde jaar respectievelijk ongeveer 11 miljard dollar en 7,7 miljard dollar aan wijn.

Klimaatverandering heeft uiteraard ook een keerzijde voor de Scandinavische landen. Eerder deze maand kondigden Zweden en Noorwegen een noodtoestand af vanwege zware regenval, waardoor een trein met meer dan honderd passagiers in Zweden ontspoorde en wegen in beide landen onder water kwamen te staan.

LEES OOK: Het ijs van de Noordpool smelt sneller en ijsvrije zeeroute tussen Europa en Azië komt dichterbij: maar wie wil er langs Rusland varen?