De ontwerpers van onze smartphones, tablets en laptops hebben ongelofelijk krachtige lampen ontwikkeld.

De schermen branden fel genoeg om iets te kunnen zien op een zonnige dag. ’s Nachts zijn ze zó sterk, dat je het kunt vergelijken met het licht dat door ‘een klein raam’ kan komen.

Daarom is in het donker naar een scherm staren een ontzettend slecht idee.

Onze lichamen volgen een natuurlijke cyclus die ervoor zorgt dat we alert zijn gedurende de dag en in de nacht de nodige rust krijgen. Kijken we naar deze schermpjes als we willen gaan slapen, dan raakt ons brein al snel in de war.

Het felle licht kan ervoor zorgen dat je brein denkt dat het tijd is om te stoppen met de productie van melatonine, een hormoon dat je lichaam een seintje geeft dat het tijd is om te gaan slapen.

Door de melatonine-productie te ontwrichten - het licht van een smartphone kan dat doen - is het bijna alsof je een kunstmatige jetlag krijgt. Je hebt meer moeite om in slaap te vallen of wakker te blijven. En dat kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Zie ook de uitleg in onderstaande Engels infographic van onze collega's bij Busines Insider in de VS.

bi-graphicsbluelight-effects

Om met dit probleem om te gaan hebben verschillende ontwikkelaars apps bedacht als f.lux  en Apple's Night Shift modus. Deze passen het licht van het scherm aan het tijdstip van de dag aan.

Apps die het licht van je smartphone dimmen

Veel gebruikers zeggen dat het oranje getinte licht hun ogen minder irriteert wanneer het donker is. Hoewel sommige onderzoeken stellen dat dit werkt, is er nog echt meer onderzoek nodig.

Zelfs als dit soort veranderingen bewezen nuttig blijken, dan zijn er talloze dingen die we met onze telefoon doen die niet goed voor onze slaap zijn. Dat zeggen verschillende experts.

Ga je bijvoorbeeld naar bed en krijg je nog een e-mailnotificatie over werk binnen? Dan kan dat nog meer invloed op je slaap hebben dan een slechte melatonine-productie.

Het vraagt enig doorzettingsvermogen, maar het beste kun je niet meer naar schermen kijken voordat je gaat slapen. Probeer ze daarom dus ook uit je slaapkamer te weren.

LEES OOK: Dit mobieltje heeft geen batterij en hoeft ook niet te worden opgeladen