Oekraïne boekt opvallende successen in de oorlog tegen Rusland en dat is mede te danken aan geavanceerde Amerikaanse raketsystemen, High-Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS).

Het Amerikaanse leger wil de productie van HIMARS uitbreiden en zoekt bedrijven die er zo’n honderd per jaar kunnen bouwen.

De huidige planning voorziet in de bouw van bijna 500 nieuwe HIMARS door defensiebedrijf Lockheed Martin in vijf jaar tijd. Maar het Amerikaanse leger wil in de periode tussen 2024 en 2028 ieder jaar minimaal 24 en maximaal 96 extra systemen bij laten bouwen, om in vijf jaar tijd tot in totaal 120 tot 480 extra raketsystemen te komen.

Of die nieuwe HIMARS daadwerkelijk worden gebouwd, hangt af van de financiering, goedkeuring door het Amerikaanse Congres en veranderingen in de internationale situatie en militaire technologie.

Foto: US Army/Sgt. Patrik Orcutt

Het Amerikaanse leger heeft er 363 en het Korps Mariniers nog eens 47. Het Amerikaanse leger zei afgelopen jaar - voordat Rusland Oekraïne aanviel - dat het zijn troepenmacht zou willen uitbreiden tot 547 HIMARS.

Roemenië heeft 18 HIMARS en heeft toestemming van de VS om er maximaal 54 aan te schaffen. Singapore heeft 18 systemen en Jordanië 12.

Naast Oekraïne is de meest opvallende koper Taiwan, dat inmiddels van plan is 29 HIMARS te bestellen.

De publiciteit die de HIMARS door de oorlog in Oekraïne hebben gekregen, zal de belangstelling waarschijnlijk nog verder doen toenemen.

De HIMARS zijn ontworpen als een lichte meervoudige raketlanceerder op een vrachtwagen, naast het zwaardere, gepantserde M270 Multiple Launch Rocket System. De Oekraïense voertuigen zijn bewapend met een meervoudige raketlanceerinrichting, die zes GPS-geleide raketten met een bereik van ruim 75 kilometer kan afschieten.

Oekraïne heeft de HIMARS gebruikt voor gerichte aanvallen om Russische doelen te vernietigen, zoals munitieopslagplaatsen, commandoposten en zelfs bruggen.

Foto: Anastasia Vlasova voor The Washington Post via Getty Images

Het grote bereik van HIMARS wordt bijzonder gewaardeerd door de Oekraïense strijdkrachten. Toen Rusland in februari Oekraïne binnenviel, werd de door het Oekraïense leger gebruikte Sovjet-artillerie overtroffen door nieuwere Russische wapens met een bereik van ruim vijftig kilometer.

Hierdoor kon de Russische artillerie de Oekraïense kanonnen vernietigen, terwijl ze zelf veilig buiten het bereik van de tegenstander bleef. Omdat de HIMARS op een vrachtwagen worden gemonteerd, kunnen ze ook gebruik maken van tactieken waarbij ze snel na het afvuren van raketten verplaatst worden.

Michael Peck is een defensie-expert wiens werk is verschenen in Forbes, Defense News, Foreign Policy magazine en andere publicaties. Hij heeft een master in politieke wetenschappen. Volg hem op Twitter en LinkedIn.

LEES OOK: Rusland koopt munitie van Noord-Korea: dat is geen teken van kracht, volgens westerse militaire experts