De komende week kunnen temperatuurrecords sneuvelen. Vanaf dinsdag stijgt het kwik volgens weerbureau Weeronline dagelijks tot ruim boven de 30 graden.

Dat is heel heet, maar of komende week sprake is van een hittegolf, moet nog blijken. Voor een hittegolf moet de temperatuur minimaal vijf dagen achtereen naar boven de 25 graden stijgen, waarvan drie dagen naar minimaal 30 graden.

Weeronline voorspelt maandag temperaturen van 22 tot 29 graden, lokaal 30 graden. Dinsdag, woensdag en donderdag kan de temperatuur oplopen naar 36 graden en lokaal zelfs naar 40 graden. Voor een hittegolf zou vrijdag ook een hete dag moeten worden, maar de weersverwachting is onzeker.

“Het kan nog een dag zonnig en snikheet worden, maar er is ook kans op onweersbuien en beduidend lagere maxima. In het snikhete scenario volgen de buien in de nacht naar zaterdag of op zaterdag”, schrijft Weeronline.

Ook het uitzonderlijk warme weer afgelopen juni, mondde in Nederland niet uit in een hittegolf. In grote delen van West-Europa was wel sprake van de ergste hittegolf sinds 2003.

Lees in dit verband: Ontspringt Nederland de dans? West-Europa bereidt zich voor op ergste hittegolf sinds 2003 die aan 15.000 Fransen het leven kostte

Misschien wel de heetste juli sinds...vorig jaar

Het uitblijven van een hittegolf neemt niet weg dat komende week misschien een temperatuurrecord wordt gebroken.

Het landelijk julirecord staat op 38,2 graden en werd op 2 juli 2015 in Maastricht en ook vorig jaar op 26 juli in Arcen gemeten. Het julirecord voor De Bilt staat op 35,7 graden. Dat werd ook vorig jaar en in 2006 gemeten. Het absolute warmterecord voor Nederland dateert van 23 augustus 1944 en werd gemeten in Warnsveld (Gelderland): 38,6 graden.

Lees meer over extreem warm weer: