Het kabinet denkt erover een miljardenfonds te vullen waaruit investeringen in de economie kunnen worden betaald. Dat is aantrekkelijk nu minister Wopke Hoekstra van Financiën zelfs geld toe krijgt bij het afsluiten van staatsleningen, bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf.

Het plan moet nog worden uitgewerkt en de haalbaarheid moet worden onderzocht. Zo is nog niet duidelijk hoeveel geld het fonds moet gaan bevatten en hoe wordt belet dat het wordt uitgegeven aan “zaken die ongetwijfeld belangrijk zijn, maar de economie niet per se versterken”, meldt een Haagse bron. Volgens de krant zou op het Binnenhof een bedrag van 50 miljard euro circuleren.

Uit het fonds zou kunnen worden geput voor investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, wetenschap en nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie. Die moeten de zogeheten ‘verdienkracht’ van de economie op de lange termijn versterken. Zo hoopt het kabinet Nederland, ook als er de komende jaren weer tegenwind opsteekt, te verzekeren van economische groei. De uitgaven verdienen zichzelf dan terug, zo wordt beredeneerd.

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigt zich nu over het plan, zodat Hoekstra het op Prinsjesdag kan presenteren en ermee aan de slag kan. Het lijkt erop dat geen enkele regeringspartij op voorhand dwarsligt, maar veel hangt van de uitwerking af.

Van oudsher maken vooral VVD en CDA zich juist sterk voor het aflossen van de staatsschuld. Maar Hoekstra gaf al eerder te kennen dat hij zocht naar een manier om munt te slaan uit de uitzonderlijk gunstige voorwaarden voor de schatkist om geld te lenen.

Lees meer over de economie:

Lees ook op Business Insider