Online supermarkt Picnic heeft het uurloon voor jonge medewerkers in korte tijd met een kwart verhoogd.

Een Picnic-koerier van 18 of 19 jaar kreeg in april nog 5,69 euro per uur en inmiddels is dat 7,06 euro, meldt Distrifood. Daarmee verdienen jongvolwassenen bij Picnic nu meer dan vakkenvullers bij Albert Heijn. Daar krijgen 18-jarigen 6,77 euro per uur.

Vanaf 19 jaar blijft AH nog wel beter betalen, maar ook voor die groep heeft Picnic de lonen verhoogd. Een koerier van 20 verdient nu 8,10 euro per uur, terwijl dat tot voor kort 6,53 euro was. En boven de 21 jaar verdienen jongeren nu 10,07 euro, dat is 27 procent meer dan dat het was.

Volgens Picnic-directeur Michiel Muller verdienen de jonge koeriers deze loonsverhoging: “Hier werken volwassenen. Zij moeten een gelijk loon verdienen en daarom willen we op termijn af van jeugdloon.”

Picnic weigert zich te houden aan supermarkt-cao

Picnic ligt onder vuur van vakbond FNV voor de betaling van personeel in distributiecentra en het niet volgen van de supermarkt-cao. Distributiemedewerkers krijgen bij Picnic gemiddeld zo’n 2 euro minder betaald dan bij gewone supermarkten.

De websuper wil de supermarkt-cao niet hanteren, omdat het zichzelf ziet als webwinkel en niet als traditionele supermarkt: "De supermarkt-cao hoort in een museum", zei Muller daar eerder over in het Parool.

"Wij zijn niet tegen een collectieve overeenkomst, maar het moet wel een cao zijn die bij ons ritme past. De supermarkt-cao is een oude jas die stamt uit 1970 – die past ons niet. Wij staan er honderd procent voor open om een cao te maken voor e-commerce", lichtte Muller begin dit jaar toe aan RTL Z.

Rechtszaak tegen Picnic

Een woordvoerder van de FNV laat Distrifood in een eerste reactie op de loonsverhoging voor jonge koeriers weten vraagtekens te houden bij de opbouw van het loon en over de sociale afdrachten van Picnic. Zij benadrukt ook nog eens dat Picnic zich wat de vakbond betreft aan de supermarkt-cao moet houden. Daar heeft de FNV ook een rechtszaak voor aangespannen.

Volgens de vakbond liggen de lonen bij de online supermarkt te laag en is de werkdruk hoog. Daarom zou de boodschappendienst betaalbaar kunnen blijven en de bezorging gratis. Maar aan de andere kant bespaart Picnic geld ten opzichte van traditionele supermarkten doordat het geen winkelpanden heeft en ook geen vakkenvullers en kassamedewerkers hoeft te betalen.

Lees meer over supermarkten: