Vakbond FNV spant een rechtszaak aan tegen online supermarkt Picnic, omdat het zijn werknemers in het distributiecentrum te weinig zou betalen.

Picnic ziet zichzelf als webwinkel en vindt daarom dat het zijn personeel niet volgens de supermarkten-cao hoeft te betalen, maar volgens de FNV is Picnic in alles een supermarkt en is de cao daarom gewoon van toepassing: “Het bedrijf is nu een cowboy in de sector en concurreert met andere supermarkten ten koste van zijn medewerkers.”

In de distributiecentra van Picnic werken zo’n drieduizend mensen en een deel van hen heeft de afgelopen maanden de media gezocht om te klagen over de betalingen, maar ook over te weinig uren en te weinig zekerheid over het aantal uren.

Maar hoe betaalt Picnic in vergelijking met gewone supermarkten en webwinkels?

Distributiemedewerkers die worden ingehuurd via uitzendbureaus krijgen exclusief vakantietoeslag 9,79 euro per uur. Bij een gewone supermarkt is dat 11,68 euro per uur. Een verschil van bijna twee euro per uur dus.

Picnic lijkt qua salarissen dan ook meer op webwinkels zoals Coolblue en Bol.com, blijkt als we de uurlonen vergelijken. Bij Coolblue verdien je in het distributiecentrum gemiddeld 9,87 euro per uur, blijkt uit 92 salarissen die zijn doorgegeven aan vacaturesite Indeed. En bij het bedrijf Ingram Micro, dat de logistiek verzorgt voor Bol.com, krijg je 10 euro per uur, blijkt uit een recente vacature.

Werknemers van Picnic krijgen dus ook iets minder betaald dan hun collega's bij twee van de belangrijkste webwinkels van Nederland en zouden beter af zijn met de supermarkt-cao. Maar volgens Picnic-oprichter Michel Muller is die collectieve arbeidsovereenkomst met toeslagen voor werken in het weekend en 's avonds en 's nachts achterhaald, zegt hij tegen RTL Z:

"Wij zijn niet tegen een collectieve overeenkomst, maar het moet wel een cao zijn die bij ons ritme past. De supermarkt-cao is een oude jas die stamt uit 1970 - die past ons niet. Wij staan er honderd procent voor open om een cao te maken voor e-commerce."

De FNV wil daar in de toekomst wel over praten, maar tot die tijd zou Picnic zijn personeel gewoon twee euro per uur meer moeten betalen. De rechter gaat daar nu over beslissen.

Lees meer: