Even snel een sollicitant googelen of zijn of haar Facebookprofiel opzoeken: het is inmiddels een standaard procedure voor veel werkgevers. Maar dat mag niet zomaar – ook niet als een sollicitant niet zo zorgvuldig met zijn of haar privacyinstellingen omgaat.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese privacytoezichthouders (pdf), waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouders stellen dat bedrijven alleen potentiële werknemers mogen natrekken als daar een hele goede reden voor is. En dat geldt ook voor stagiairs of personeel dat wordt ingehuurd.

Social media van sollicitant volgen

Een werkgever is sowieso verplicht een sollicitant om toestemming vragen om zijn of haar naam te googelen. Maar ook als die toestemming wel is gegeven, wil dat niet zeggen dat de social media-profielen natrekken per se is toegestaan. De kans is namelijk groot dat een sollicitant altijd toestemming geeft, omdat het belang te groot is om dat te weigeren.

Bedrijven moeten een hele goede reden hebben om een sollicitant op internet na te trekken, aldus de privacytoezichthouders. Het mag alleen als het relevant is voor de functie – om te checken of een bedrijf specifieke risico’s loopt als het de kandidaat aan zou nemen. De screening van een politieagent mag daardoor dus strenger zijn dan die van, zeg, een vuilnisman.

Het is daarnaast sowieso niet toegestaan om toch toegang te krijgen tot afgeschermde delen van een social media profiel. Een werkgever mag dus geen vriendschapsverzoek indienen om de hele timeline van een kandidaat te bekijken.

LEES OOK 12 onmisbare tips voor sollicitatiegesprekken