• De hardnekkige inflatie in de VS is een tegenvaller voor zittend president Joe Biden.
  • Onder meer de kosten voor huisvesting drukken zwaar op de koopkracht van de hardwerkende Amerikaan
  • De sterke dollar is een lichtpuntje voor Biden, die graag de economie als troef wil inzetten in de verkiezingsstrijd met Donald Trump, betoogt valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury.

ANALYSE – De gewone Amerikaan hoefde niet te wachten op de inflatiecijfers van maart om ervan overtuigd te raken dat hoge prijzen nog altijd pijn doen in de portemonnee. Bij de pomp of in de supermarkt is goed voelbaar dat prijzen blijven stijgen.

Ook de kosten voor huisvesting, huur of de hypotheek, zijn onverminderd hoog in de VS. Net zoals in Nederland is er in veel regio’s woningnood en dat drijft prijzen op.

Afgelopen bleek ook uit de officiële cijfers van het Bureau of Labor Statistics dat de inflatie in de VS een hardnekkig karakter heeft. De gemiddelde stijging van de prijzen van goederen en diensten kwam in maart kwam uit op 3,5 procent, waar er in februari nog 3,2 procent werd genoteerd. Dit is de hoogste inflatie in een half jaar.

De kerninflatie, een index zonder volatiele prijzen van voeding en energie, kwam in maart uit op 3,8 procent.

Natuurlijk hebben de inspanningen van de Amerikaanse centrale bank, waaronder het fors verhogen van de beleidsrente, wel een matigend effect gehad op de prijsstijgingen. Maar hoewel Amerikanen zien dat prijzen misschien niet meer zo hard stijgen, betalen ze voor hun levensonderhoud nog altijd (veel) meer dan een paar jaar geleden.

Hardnekkige inflatie straalt negatief af op Biden

Slecht nieuws heeft meer impact op het gemoed van mensen dan goed nieuws en blijft ook langer hangen. Wanneer het Amerikaanse publiek hoort en leest dat de inflatie weer omhoog is gegaan, keldert de stemming. Dit ondanks het feit dat verschillende andere economische parameters op groen staan.

Hoewel de Amerikaanse werkloosheid licht toeneemt, is deze nog altijd relatief laag en er worden ook nog nieuwe banen gecreëerd. Tevens blijven consumentenuitgaven op een hoog peil. De balans slaat desalniettemin negatief uit, als het gaat om het sentiment en dat kan president Joe Biden letterlijk duur komen te staan.

Sinds Biden drie jaar geleden het Witte Huis betrok, zijn de prijzen gemiddeld genomen met 19 procent gestegen, zo meldde CNN.

Biden erkende onlangs in een verklaring dat er meer moet gebeuren om “de kosten voor hardwerkende families terug te dringen”. Tegelijkertijd deed hij z'n best om aan te tonen dat zijn beleid ook deflatoir is. Zo zouden de prijzen voor eieren en melk zijn gedaald.

Lange tijd leek ook de benzineprijs aan de pomp in het voordeel van Biden te werken. Maar door productiebeperking van de OPEC-landen, drone-aanvallen op Russische olieraffinaderijen en de dreigende escalatie van het conflict rond Israël in het Midden-Oosten is de prijs voor een vat olie in de VS inmiddels opgelopen tot 85 dollar.

De oplopende spanningen na de vergeldingsaanval van Iran hebben op zijn minst gevolgen voor de aanvoer van olie uit die regio. Dit kan wereldwijd leiden tot stijgende energieprijzen en dat werkt ongetwijfeld door in de prijs van allerlei andere goederen en diensten.

Als je deze ontwikkelingen sec op een rij zet, zijn er voor de Federal Reserve weinig sterke aanknopingspunten om de beleidsrente op korte termijn te verlagen. Iets waar de financiële markten al maanden naar uitkijken.

Een verlaging van de Amerikaanse beleidsrente in juni lijkt van de baan; één in juli lijkt eveneens onwaarschijnlijk. Er zijn gewoonweg te veel ontwikkelingen die een inflatoir effect kunnen hebben. Ontwikkelingen waar de regering van Biden geen of beperkt grip op heeft.

Is er dan geen enkele strohalm voor Biden? Jazeker, de dollar blijft ondanks de oplopende inflatie sterk presteren in vergelijking met de euro en het Britse pond. Amerikaanse bedrijven kunnen hierdoor relatief goedkoper importeren. Dit effect zal versterkt worden wanneer de Europese Centrale bank de rente in juni wel verlaagt en de Fed niet. De dollar zal dan aan kracht winnen, mits dit niet al in de verwachtingen ingeprijsd is.

Laat dit een lichtpuntje zijn voor Joe Biden, die de komende tijd al zijn energie nodig lijkt te hebben op het internationale toneel. Intussen kan rivaal Donald Trump zijn energie stoppen in verkiezingsrally’s voor zijn aanhangers. Verschillende economische ontwikkelingen lijken Trump daarbij in de kaart te spelen.

Joey van Hanegem is valuta-expert bij Ebury