Hardlopen een gekke afwijking? Mensen zijn juist geboren om te rennen.

Dat denken wetenschappers althans. Het menselijk lichaam is namelijk zo gebouwd dat we ongelooflijk efficiënte langeafstandslopers zijn.

We kunnen vele kilometers achter elkaar hardlopen, dankzij de vorm van onze heupen en voeten, de lengte van onze benen en onze ruggengraat die klappen op kan vangen. Bovendien kunnen we warmte kwijtraken door te zweten.

Het is dus geen verrassing dat hardlopen goed is voor ons lichaam en brein.

Mensen met verstand hiervan vergelijken sporten met het gebruiken van een soort wonderdrug. En hardlopen is een heel toegankelijke manier om te profiteren van de voordelen van bewegen.

Het verhoogt de fitheid en de gezondheid van je hartvaten. Daarnaast verbrand je calorieën en bouw je kracht op. Ook is hardlopen op heel veel manieren goed voor de mentale gezondheid.

Het kan moeilijk zijn om te wennen aan hardlopen, zeker als je het een tijdje of helemaal nooit gedaan hebt. Maar als je lichaam en geest zich er eenmaal op ingesteld hebben, dan kan rennen een gelukzalige en meditatieve bezigheid worden die een gevoel van vrijheid geeft.

Maar onthoud: hardlopen moet vooral leuk blijven.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste voordelen van hardlopen.


Zelfs 30 minuten hardlopen kan al genoeg zijn om depressieve gevoelens te verdrijven en je humeur te verbeteren.

Foto: Shutterstock

Een half uurtje op de hardloopband of gewoon in de buitenlucht is genoeg om het humeur van iemand met depressieklachten te verbeteren, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift van het American College of Sports Medicine. Zelfs deelnemers op wandelsnelheid ervoeren een verbeterde stemming. Dat wijst erop dat bewegen positieve effecten heeft, ongeacht hoe hard je gaat.


In tegenstelling tot wat veel mensen denken lijkt lopen goed te zijn voor je knieën.

Foto: Rob Ludacer

Een hardloper kan snel de moed verliezen door pijn aan de knie. Maar vaak is het een teken van overtraining of een signaal dat je moet werken aan je fitheid of soepelheid. Het lopen zelf is waarschijnlijk niet de oorzaak van het knieprobleem.

In een acht jaar durende studie met 2.637 deelnemers hebben onderzoekers ontdekt dat hoe meer mensen hardlopen, hoe minder ze last hebben van kniepijn of osteoartritis. Hoewel het moeilijk aan te tonen is dat hardlopen de directe oorzaak is van het feit dat mensen minder pijn aan hun knieën ervaren, denken de onderzoekers dat dat wel het geval is. Hardlopen houdt je BMI in balans en maakt de beenspieren en botten sterker. 


Hardlopen helpt jonge mensen beter te slapen, verbetert hun stemming en verhoogt de concentratie flink.

Foto: Shutterstock

In een onderzoek met 51 jonge mensen met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar ging de helft structureel hardlopen en de andere helft niet. De hardloopgroep liep drie weken lang een half uur per dag op een gemiddeld tempo.

De hardlopers sliepen beter en functioneerden ook op mentaal gebied beter. Zo konden ze zich gedurende de dag beter concentreren. Waarschijnlijk gelden die voordelen van hardlopen voor alle leeftijdsgroepen.


Hardlopen verbetert de gezondheid van hart en vaten.

Foto: Shutterstock

We weten dat aerobe activiteit goed is voor het hart, dus het is geen verrassing dat hardlopen de gezondheid van hart en vaten bevordert. In het algemeen geldt dat hoe meer mensen hardlopen, hoe gezonder hun hart is. Maar je kunt al ook grote voordelen behalen zonder veel te doen: door dagelijks slechts 5 minuten hard te lopen kun je volgens een in The Journal of the American College of Cardiology gepubliceerd onderzoek jaren langer leven.

Er zijn wel de nodige zorgen dat extreem lange afstanden lopen – we hebben het dan over ultramarathon-afstanden – spanning kan geven voor het hart of littekens kan veroorzaken. Maar steeds meer onderzoek wijst erop dat er niks is om je zorgen over te maken. Mensen die minstens 60 kilometer per week lopen hebben bijvoorbeeld gezondere harten dan mensen die 20 kilometer per week lopen, blijkt uit onderzoek.


Hardlopen verbetert op elke leeftijd je brein en bestrijdt cognitieve achteruitgang bij het ouder worden.

Foto: Simon Bruty/Getty Images

Als je je brein bij het klimmen der jaren gezond wil houden, dan is sporten zo'n beetje het beste wat je kunt doen, blijkt uit meerdere onderzoeken.

Een overzicht van onderzoeken naar het effect op het brein van aerobe sporten (die in veel onderzoeken bestonden uit hardlopen, joggen of stevig wandelen) heeft aangetoond dat bij kinderen die hardlopen hun werkgeheugen en concentratie verbetert. Ook bij jongvolwassenen liet het werkgeheugen een duidelijke verbetering zien, net als de mogelijkheid te kunnen schakelen tussen taken.

Voor ouderen hebben dit soort activiteiten een hele lijst van cognitieve voordelen, waaronder ook een verbetering van het werkgeheugen, concentratie en schakelen tussen taken.


Hardlopen zorgt ervoor dat je brein beter tegen stress kan.

Foto: Shutterstock

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond mensen door aerobe activiteiten beter om kunnen gaan met stress – en veel van die onderzoeken hebben zich vooral geconcentreerd op hardlopers. In een overzicht van onderzoeken over de relatie tussen sporten en stress dat is gepubliceerd in Clinical Psychology Review concludeert auteur Peter Salmon dat "deze training een proces in werking stelt dat blijvende weerstand biedt tegen stress".

Onderzoekers denken dat dit komt doordat aerobe activiteiten het niveau van neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline verhogen, en zorgen dat het brein nieuwe neuronen aanmaakt.


Hardlopen is een geweldige manier om calorieën te verbranden.

Foto: Shutterstock

Op een snelheid van 8 kilometer per uur (zo'n 7,5 minuut per kilometer) verbrandt iemand van 80 kilo zo'n 606 calorieën per uur en iemand van 100 kilo 755 calorieën.

Bij een hogere snelheid van bijna 13 kilometer per uur (4:40 per kilometer) verbranden diezelfde mensen respectievelijk 861 en 1.074 calorieën.


Hardlopen en andere vormen van aerobe activiteiten verminderen de kans op vroegtijdig overlijden.

Foto: Shutterstock

Regelmatig een half uur of meer hardlopen maakt de kans op vroegtijdig overlijden een stuk kleiner. Een uur of meer beweging is zelfs nog beter, stellen verschillende onderzoeken.

Mensen die op deze manier sporten hebben een aanzienlijk kleinere kans om een groot aantal vormen van kanker te ontwikkelen.

Voor veel mensen is de makkelijkste manier om van al deze voordelen te profiteren naar buiten gaan en gewoon beginnen met hardlopen.

LEES OOK: Zo lang ben je echt beschermd als je zonnebrand opsmeert, zeggen 2 dermatologen