Savannah Sachdev begon ruim 900 dagen geleden met dagelijks hardlopen en houdt dat nog steeds vol. De 29-jarige fulltime TikToker uit Londen begon met hardlopen tijdens de Covid-lockdown, toen haar sportschool tijdelijk dicht was.

Sindsdien loopt ze elke dag ten minste anderhalve kilometer hard, zelfs tijdens de vakantie. Sachdev vertelt Business Insider dat hardlopen voor haar een vorm van therapie is, waardoor ze kan ontstressen en meer zelfvertrouwen krijgt.

Maar Sachdev, die al jaren aan het sporten is, zou de meeste mensen niet aanraden haar routine één-op-één te kopiëren. “Wat ik doe, is heel specifiek voor mijn levensstijl. De meeste mensen hebben niet zoveel tijd als ik. Misschien hebben ze meer op hun bord. En ze beginnen waarschijnlijk niet op hetzelfde fitnessniveau als ik deed. Dus een hardloopreeks hoeft niet te betekenen dat je elke dag hardloopt. Je kunt je twee of drie keer per week gedurende tien minuten gaan rennen. Dat telt al”, zegt ze.

Dit zijn de tips van Sachdev voor beginners die willen starten met hardlopen.

1) Begin met een paar minuten hardlopen per dag

Sachdev begon met een behoorlijk hoog conditieniveau – ze zegt dat ze twee of drie keer per week naar de sportschool ging – maar startte rustig met haar hardlooproutine.

"Toen ik begon, ging ik voor minuten, niet voor afstanden." Ze begon met drie minuten per dag, de week daarop vier minuten, daarna vijf, enzovoorts.

Ze zegt dat het erom gaat "echt consistent te zijn", in plaats van een bepaalde afstand of snelheid zo snel mogelijk te willen bereiken. "Als je iets consequent tien minuten per dag doet, ontwikkel je vanzelf je conditie. Je hoeft niet twee of drie uur per dag te trainen", zegt ze.

2) Beschouw hardlopen als therapie

"Het is nooit moeilijk om tien minuten per dag prioriteit te geven aan mezelf", zegt Sachdev. Ze zegt dat het haar lukt om iedere dag te beginnen met rennen, omdat ze het als een voorrecht ziet dat ze die tijd heeft.

Ze vat het op als een keuze: "Als ik thuis ben, is het een keuze tussen tien minuten op mijn telefoon scrollen of tien minuten naar buiten gaan."

Ze besloot de keuze te maken om tien minuten te gaan hardlopen, omdat ze hardlopen ook ziet als een manier om zichzelf te helpen. Bovendien kan het een excuus zijn om nee te zeggen tegen dingen die ze toch niet wilde doen.

3) Begin rustig

Sachdev zei dat ze zichzelf niet heeft aangespoord om te snel te rennen. Het ideale tempo stelt je in staat om hard te lopen en tegelijk nog te kunnen praten.

Ze geeft als voorbeeld een man die ze in een video tijdens het joggen een tennisbal liet stuiteren. "Hij was aan het joggen, terwijl hij stuiterde en de bal opving. Zo langzaam zou je moeten starten."

4) Geen fitnessvideo's

Hoewel ze zelf een fitnessinfluencer is, gebruikt Sachdev geen fitnesscontent op sociale media, afgezien van die van een paar vrienden.

Ze zegt dat het voor beginners niet nuttig is om zichzelf te vergelijken met influencers die al jaren naar de sportschool gaan, omdat dit onrealistische verwachtingen schept.

Je moet vooral naar jezelf kijken , aldus Sachdev: "Misschien begin je op een punt waarop je niet zo geweldig in vorm bent. Maar kijk naar het aantal dagen dat je bezig bent, kijk naar het harde werk en de toewijding die je erin steekt. Gebruik dat als motivatie en vergelijk jezelf niet met anderen die misschien al veel langer bezig zijn met sporten".

LEES OOK: 8 manieren waarop hardlopen je lichaam en brein transformeert