Terwijl de meeste gelegenheidslopers ervoor kiezen om binnen te blijven als het kouder wordt, is de winter volgens inspanningsfysioloog Tom Holland eigenlijk een van de beste tijden om te gaan hardlopen.

Hij beweert dat hardlopen in de kou niet alleen grote voordelen heeft, maar ook veel minder stressvol voor je lichaam is dan wanneer het buiten warm is.

Holland vertelt Insider dat hardlopen in de kou je humeur kan verbeteren en zelfs je immuunsysteem versterkt tegen winterkwalen.

Hardlopen in winter: draag een nauwsluitende eerste laag, muts en handschoenen

Holland, die de podcast Fitness Disrupted presenteert, zegt dat er een paar dingen zijn om te overwegen als je gaat hardlopen in de winter. Ten eerste wil je lichaamsdelen zoals je handen en oren warm houden.

"Als je naar een marathon kijkt op een koude dag, hebben de toplopers hempjes en korte broeken aan. Maar ook mutsen en handschoenen", zegt hij.

In de kou geeft het lichaam prioriteit aan het opwarmen van de centrale delen van je lijf. Dit trekt bloed weg van de lichaamsdelen die het verst van je hart verwijderd zijn.

Je wilt natuurlijk wel dat je ledematen warm blijven, maar hoe warm verschilt per persoon en hoe koud het buiten is. Hoewel je het niet ijskoud moet hebben als je naar buiten gaat, wil je het wel koud hebben. Je lichaam warmt namelijk snel op van het hardlopen.

Holland adviseert een nauwsluitende eerste laag voor je bovenlichaam. Dit kan volgens hem zelfs als de temperatuur onder het vriespunt zakt, voldoende zijn. Daar overheen kun je een lossere laag doen voor je bovenlichaam als het echt koud is. Daar kan nog een windjack bij als het extremer weer is.

Een tot twee lagen zijn meestal genoeg voor je onderlichaam, zegt hij.

Voordeel 1: je levert waarschijnlijk betere prestaties

Een van de beste redenen om in de kou te lopen is dat je waarschijnlijk sneller loopt en je beter voelt dan wanneer je in de hitte zou lopen, stelt Holland.

Temperatuurregeling tijdens het hardlopen is stressvol voor ons lichaam, zegt hij. En dit wordt erger naarmate het warmer wordt, omdat je bloed zich dan verplaatst van het centrale deel naar je huid om zweet te produceren. Dit proces onttrekt bloed aan ons hart, terwijl we daar bij het hardlopen juist een extra beroep op doen.

Volgens Holland is de temperatuurregeling van het lichaam bij kouder weer niet contraproductief, zoals bij warmer weer wel het geval is. Het lichaam stuurt bij lagere temperaturen namelijk juist bloed naar de kern en het hart. De optimale buitentemperatuur zou rond de 10 graden Celsius liggen, stelt de inspanningsfysioloog.

Eenduidig onderzoek over de hoeveelheid calorieën die je verbrandt bij hardlopen in koud weer, is er niet. Maar Holland denkt dat je jezelf sowieso meer pusht als het kouder is, omdat je je dan beter voelt.

Voordeel 2: hardlopen in de kou kan je humeur verbeteren

Holland zegt dat hij mensen vooral aanraadt te gaan hardlopen in de kou, omdat ze zich er mentaal beter door zullen voelen. Lichaamsbeweging zoals hardlopen zorgt ervoor dat verschillende stemmingsverbeterende stoffen vrijkomen, zoals endorfine, dopamine en serotonine.

De koudere maanden zijn ook een tijd waarin we minder naar buiten willen, zegt Holland. Maar juist dan is het eigenlijk heel belangrijk dat we dat wel doen. Als de dagen korter worden, komen aandoeningen zoals seizoensgebonden depressies veel vaker voor.

Sporten in de natuur heeft volgens Holland een nog groter voordeel voor de geestelijke gezondheid dan binnen bewegen.

"Als je kijkt naar de uitkomsten van onderzoek naar bewegen in de natuur, zouden mensen het juist vaker willen doen nadat ze eenmaal buiten zijn geweest. Je bent geneigd er meer van te genieten en zult het daardoor vaker willen doen", zegt hij.

Voordeel 3: Bewegen in de kou kan goed zijn voor je immuunsysteem.

Elke vorm van fysieke activiteit is goed voor je gezondheid, zegt Holland. Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan beweging in de winter je vatbaarder kan maken voor ziekten.

Uit onderzoek komt ook naar voren dat blootstelling aan omstandigheden zoals kou kan helpen om beter om te gaan met stress in het algemeen.

Holland zegt dat het belangrijk is om je lichaam uit te dagen om gezond te blijven. Vooral op dagen dat je eigenlijk binnen wilt blijven en minder beweegt.

LEES OOK: Weg met lange, zware workouts: je hebt maar 9 minuten per dag nodig voor een atletisch lichaam, zegt deze voormalige trainer van elitemilitairen