Enkele uren nadat de servers van Coinbase crashten, staat het handelsplatform voor de volgende uitdaging: de Amerikaanse overheid.

Een Amerikaanse districtsrechtbank oordeelde woensdag dat Coinbase informatie over duizenden gebruikers moet afstaan aan de Internal Revenue Service, de federale belastingdienst.

Als één van de toonaangevende beurzen voor cryptomunten zoals bitcoin en ether, heeft Coinbase al miljarden dollars verhandeld op zijn platform. En die handel wordt niet door alle belastingbetalers netjes gerapporteerd, aldus de IRS.

Het rechterlijk bevel eist dat Coinbase de gegevens overhandigt van alle klanten die tussen 2013 en 2015 een transactie van 20.000 dollar of meer hebben gedaan. Volgens het platform gaat het ongeveer om 8,9 miljoen transacties tussen 14.355 verschillende rekeninghouders.

Waar gaat het om? Namen, geboortedata, adressen, belastingnummers, transactielogboeken en facturen van Coinbase-gebruikers.

Dat klinkt als een hoop informatie, maar het is eigenlijk een flinke versmalling van wat de IRS in november 2016 eiste. Toen wilde de dienst een uitdraai van iedere losse transactie in dezelfde periode op het platform. Coinbase voerde direct aan dat dit een inbreuk zou zijn op de privacy van haar klanten. Het bedrijf negeerde de aanvraag, waardoor de IRS een verzoekschrift voor dagvaarding indiende.

Een 'ongekende overwinning voor de industrie'

In een blog van Coinbase van woensdag viert het bedrijf de uitspraak als een gedeeltelijk succes en noemt het een 'ongekende overwinning voor de industrie'.

"Tijdens de zitting erkenden de advocaten van de overheid dat de IRS niet gewend is om voor gegevens te vechten in een dergelijke context. De meeste bedrijven delen gewoon hun gegevens zonder naar de rechter te stappen", schrijft David Farmer van Coinbase in het blog.

Uiteindelijk hoeft Coinbase na de rechtszaak maar liefst 97 procent minder gegevens te overhandigen dan toen de belastingdienst er de eerste keer om vroeg, zo schrijft Farmer.

Ondanks de viering, stelt Farmer dat het goed kan zijn dat Coinbase het verzoek alsnog niet gaat gehoorzamen. Of de eis verder gaat aanvechten. Farmer: "Mochten we uiteindelijk de documenten delen die onder dit bevel van het Hof vallen, dan zijn we van plan om de betrokken gebruikers vooraf op de hoogte te stellen."

De rechtbank weigerde het verzoek van Coinbase voor een 'bewijsmateriaal-hoorzitting'. Het bedrijf had deze kunnen gebruiken om te betogen dat de IRS de documenten alleen maar te kwader trouw vroeg.

LEES OOK: Deze bekende Wall Street-investeerder denkt dat de bitcoin eind volgend jaar $40.000 waard is