De raad van commissarissen van Ajax heeft algemeen directeur en directievoorzitter Alex Kroes per direct geschorst “wegens zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap”. De Amsterdamse club zegt van plan te zijn de samenwerking “permanent te beëindigen”.

Het besluit is, zo meldt Ajax, genomen nadat de rvc had vernomen dat Kroes, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen Ajax heeft gekocht.

“Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt”, zegt rvc-voorzitter Michael van Praag in een persbericht.

“Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap. Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft. Na zorgvuldige beraadslaging is de rvc dus tot de conclusie gekomen dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is. Ik vind het belangrijk om hieraan toe te voegen dat het technische beleid zal worden voortgezet met de mensen die we daarvoor hebben en op de weg die Ajax met Alex reeds was ingeslagen.”

Kroes kon pas op 1 maart beginnen bij Ajax omdat zijn vorige werkgever AZ een concurrentiebeding had. Dat werd teruggebracht naar een half jaar. Hij volgde in Amsterdam Edwin van der Sar op.

De geschorste directeur was eerder in beeld bij Ajax na het gedwongen vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars vanwege ongewenst gedrag. Kroes is afgestudeerd bedrijfseconoom en medeoprichter van de Sports Entertainment Group, een internationaal kantoor van zaakwaarnemers in het voetbal en andere sporten. Hij was grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles en werkte sinds december 2022 bij AZ als directeur International Football Strategy.

Kroes gaat zijn omstreden aankoop van aandelen Ajax afgelopen zomer voorleggen aan beurswaakhond AFM, zegt de algemeen directeur van de Amsterdamse club

"Mijn moreel kompas zegt dat ik mij niet zomaar bij deze beslissing van de rvc kan neerleggen", zegt Kroes in een verklaring op socialmediaplatform LinkedIn. "Ik zal nu zelfstandig naar de AFM stappen om mijn kwestie voor te leggen om tot een onafhankelijk oordeel te komen."

Kroes kocht aandelen Ajax kort voor zijn benoeming

Kroes zegt dat hij tussen 6 april 2022 en 26 juli 2023 "met stukjes en beetjes" aandelen van Ajax heeft gekocht, oplopend tot 42.500 stuks.

Ruim 17.000 aandelen kocht hij kort voor zijn aanstelling op 2 augustus 2023. "Op dat moment was ik nog niet rond met Ajax, maar ik had - door mijn eigen intenties - er een goed gevoel bij", zegt hij. "Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen."

"Ik geloof erin dat je vertrouwen uitstraalt naar je medeaandeelhouders en stakeholders als je zelf aandelen koopt en daarmee ook zelf financieel risico loopt. 'Skin in the game" zoals dat heet", aldus Kroes.

Dinsdagochtend werd bekend dat de raad van commissarissen van Ajax de algemeen directeur directievoorzitter per direct geschorst heeft om "zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap". De Amsterdamse club zei van plan te zijn de samenwerking "permanent te beëindigen".

LEES OOK: Donald Trump betaalt juridische boete van $175 miljoen – aandeel Truth Social keldert op de beurs