• Conservenfabrikant HAK heeft deze week de vijf miljoenste pot groente aan Voedselbanken Nederland overhandigd.
  • Beide partijen werken sinds 2012 samen om voedselverspilling tegen te gaan.
  • De voedselbank krijgt potten groente en fruit die niet geschikt zijn voor de verkoop. Er zit bijvoorbeeld een deukje in de deksel of de pot is niet goed gevuld.

Ook de voedselbank moet de groente van HAK hebben. De conservengigant uit het Brabantse Giessen leverde deze week zijn vijf miljoenste pot groente aan de organisatie die elke week 35.000 gezinnen van gratis voedsel voorziet.

HAK werkt sinds 2012 samen met Voedselbanken Nederland om voedselverspilling tegen te gaan. De voedselbank krijgt potten groente en fruit die niet geschikt zijn voor de verkoop. Er zit bijvoorbeeld een deukje in de deksel of de pot is niet goed gevuld.

Voorheen werden de potten vernietigd, nu levert HAK ze af bij de tien distributiecentra van de voedselbank in Nederland. De logistieke kosten komen voor rekening van de groentefabrikant.

Door de samenwerking is de voedselbank verzekerd van een wekelijkse aanvoer van onder meer sperziebonen, doperwten en bruine bonen. Zo kunnen gezinnen die het niet breed hebben toch een gezonde maaltijd op tafel zetten.

HAK-groenten voor een gezonde maaltijd

De voedselbank streeft ernaar elke week ongeveer 25 producten uit de Schijf van Vijf mee te geven aan klanten. “Het is heel simpel: hoe meer geld en gezonde producten we blijven krijgen, hoe meer ingrediënten voor een complete maaltijd we kunnen uitdelen”, zegt Marlies van Amerongen van Voedselbanken Nederland in het persbericht. “De groenten en peulvruchten van HAK zijn erg fijn omdat ze een gezonde basis vormen voor een voedzame maaltijd.”

Groot voordeel is de houdbaarheid van de potjes. Want ook al krijgt de voedselbank steeds meer verse producten binnen, de aanvoer is nog niet elke dag constant. “Zo hebben we niet alle seizoenen meerdere soorten groenten beschikbaar”, aldus Van Amerongen. “Dan is het perfect dat we altijd kunnen terugvallen op de groenten van HAK die we op voorraad hebben.”

Voedselbanken zamelen voedsel in dat anders weggegooid zou worden en helpen zo mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Al het eten wordt kosteloos verstrekt. De organisatie werkt uitsluitend met vrijwilligers.

Lees ook op Business Insider

De afgelopen jaren investeerde de voedselbank in koelcellen om verse producten te kunnen bewaren en uit te delen. Ook rijdt er elke dag een groentebrigade langs diverse groenteveilingen in het Westland om groenten en fruit in te zamelen dat anders zou worden doorgedraaid.

Lees meer: