• De CEO van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub, een dochterbedrijf van Just Eat Takeaway, stapt op.
  • Grubhub werd in 2021 overgenomen door Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl.
  • Afgelopen jaar kondigde Just Eat aan te kijken naar een verkoop van de kwakkelende Amerikaanse dochter.
  • Lees ook: Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en flitsbezorger Getir gaan samenwerken

De CEO van de Amerikaanse maaltijdbezorger GrubHub stapt op, zo kondigde moederbedijf Just Eat Takeaway maandag aan.

Just Eat Takeaway, eigenaar van onder meer Thuisbezorgd.nl, kocht Grubhub in 2021, maar heeft moeite om het Amerikaanse dochterbedrijf succesvol te maken. Met de deal, die volledig in aandelen werd afgehandeld, was 7,3 miljard dollar gemoeid.

De vertrekkende CEO Adam DeWitt werd in juni 2021 topman van Grubhub. Hij blijft tot 1 mei dit jaar aan, waarna Howard Migdal zijn positie overneemt. “Het is zwaar om Grubhub te verlaten, maar na 11 jaar is dit het juiste moment”, gaf vertrekkend CEO DeWitt maandag aan in een persverklaring.

In april 2022 stelde Just Eat Takeaway dat het actief bezig was om een strategische partner te vinden voor Grubhub en overwoog het de Amerikaanse dochter deels of volledig te verkopen. Die strategische koerswijziging kwam krap een jaar na de overname van Grubhub.

Afgelopen jaar boekte Just Eat Takeaway een miljardenverlies vanwege boekhoudkundige afschrijvingen op de waarde van eerdere overnames, waaronder die van Grubhub. Het bedrijf van de Nederlandse ondernemer Jitse Groen had moeite om de marktpositie van Grubhub te versterken in de zeer competitieve markt voor maaltijdbezorging in de VS.

Enkele jaren geleden was Grubhub nog marktleider in de VS. In januari 2018 had de maaltijdbezorger een marktaandeel van 49 procent, volgens Bloomberg. Maar een jaar later werd Grubhub gepasseerd door concurrent DoorDash.

DoorDash heeft zijn leidende marktpositie in de VS geconsolideerd met enorme marketinguitgaven en door zich te concentreren op Amerikaanse voorsteden.

LEES OOK: Moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl boekt megaverlies van bijna €6 miljard: boekhoudkundige afschrijving op overnames tikt aan