• Het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering kan oplopen tot wel €850 per jaar
  • Aangezien hogere autopremies vaak worden gerekend voor een vergelijkbare dekking, is er meestal geen noodzaak om een duurdere verzekering te nemen.
  • Maar er zijn ook manieren om op je autoverzekering te besparen
  • Lees ook: Benzineprijs woensdag waarschijnlijk naar hoogste niveau ooit

Zo’n beetje alles lijkt dezer dagen duurder te worden: oplopende kosten voor de gas- en lichtrekening thuis, hogere prijzen voor boodschappen, benzineprijzen die zijn gestegen en ook de kosten voor een autoverzekering blijken vaak – onnodig – hoog.

Het verschil tussen een goedkope en dure autoverzekering kan wel 850 euro zijn. Dat blijkt uit een analyse van financiële vergelijker Pricewise.

Pricewise is in haar vergelijking uitgegaan van een 36-jarige bestuurder die maximaal 12.000 kilometer per jaar rijdt en acht schadevrije jaren heeft. De automobilist is eigenaar van een Renault Clio uit 2014, die WA+ verzekerd is. Voor het postcodegebied Amsterdam kan het premieverschil tussen aanbieders op basis van deze kenmerken oplopen tot 850 euro per jaar.

Dezelfde automobilist kan, als hij of zij zijn auto bijvoorbeeld in Almere verzekert, te maken krijgen met een verschil tussen de duurste en de goedkoopste verzekering van 560 euro.

In een dorp in Drenthe, zoals Geeuwenbrug, is het verschil 400 euro op basis van deze kenmerken.

“Een hogere autopremie betekent niet automatisch dat de dekking beter is. In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht.  Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering.", geeft directeur Hans de Kok van Pricewise aan in een persverklaring.

Het is volgens De Kok dan ook zonde om voor een vergelijkbare verzekering bij de ene aanbieder fors meer te betalen dan bij de andere. Goed vergelijken van autoverzekeringen kan dus flink wat geld schelen.

Pricewise heeft ook een aantal tips die je kunt toepassen om op je autoverzekering te besparen. We noemen er vier:

1) Neem de kosten van kleine schades voor eigen rekening

Het is verstandig om kleine schades niet bij je autoverzekeraar te claimen. Als je een kleine schade claimt, gaat dat ten koste van de korting die je krijgt voor schadevrije jaren. Je kan vaak meer geld besparen als je zelf kleine schades betaalt, omdat je dan meer schadevrije jaren opbouwt.

2. Verhoog je eigen risico

Zeker als je al veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, is het raadzaam om het eigen risico te verhogen. Daarbij moet je natuurlijk wel geld apart zetten om zelf schades te betalen die onder je eigen risico vallen.

3. Schakel terug naar beperktere dekking met oudere auto

Hoe ouder je auto, hoe minder je vergoed krijgt van je verzekeraar. Het is dan ook handig om de dekking aan te passen naarmate je auto ouder wordt.

Is je auto ouder dan 10 jaar, dan kun je de dekking bijvoorbeeld beperken tot alleen een WA-verzekering, suggereert Pricewise.

Als je auto tussen de zes en de tien jaar oud is, wordt een WA+ volledig casco eigenlijk een overbodige luxe. Je kunt dan beter een WA+ beperkt casco-verzekering afsluiten.

4. Kijk of er sprake is van dubbele dekkingen

Bekijk of bij een autoverzekering met een aanvullende dekking of je niet oververzekerd bent. Stel bijvoorbeeld dat er in de aanvullende dekking van de autoverzekering een rechtsbijstandsverzekering zit, dan kan dat overbodig zijn als je al een losse rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking hebt geregeld.

Lees meer: Private lease: 7 dingen om op te letten bij het afsluiten van een contract