Premium content ophalen
  • Prijzen van grondstoffen knallen over een breed front omhoog, van olie en gas tot metalen en granen.
  • Op de beurs is er sinds eind vorig jaar een negatief verband ontstaan tussen de prijsontwikkeling van grondstoffen en aandelenmarkten.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem gaan in het eerste deel van een drieluik dieper in op de grondstoffenmarkt en de relatie met de beurs.
  • Lees ook: Economisch effect van oorlog in Oekraïne dwingt centrale banken tot lastige balanceeract

ANALYSE – De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft wijdverspreide gevolgen, waarbij de economische impact ook direct voelbaar is voor consumenten in Europa en de VS. Die schrikken bij het tankstation en zien boodschappen duurder worden, terwijl politici en economen waarschuwen voor daling van de koopkracht.

Met die gedachte in het achterhoofd brengen we een drieluik over de gevolgen van het conflict voor de financiële markten. In dit eerste deel ligt de nadruk op grondstoffen. Daarna berichten we over centrale banken en de rente-ontwikkeling, en tot slot richten we ons op de aandelenmarkten.

Wat de grondstoffen betreft is duidelijk dat prijzen massaal stijgen en dat dit de meeste grondstofproducenten in de kaart speelt. Energiebedrijven op de beurs profiteren, zoals we in eerdere bijdragen aangaven, terwijl aandelenmarkten als geheel onder druk staan.

Premium content ophalen