• Europese gasprijzen op de groothandelsmarkt noteerden ook dinsdag op hoge niveaus van rond de 250 euro per megawattuur.
  • Op de energiemarkt is er veel onrust vanwege mogelijke disruptie van het aanbod van gas en olie uit Rusland.
  • Sommige optiehandelaren speculeren op een stijging van olieprijzen naar 200 dollar per vat eind maart.
  • Lees ook: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas

De Europese gasprijs steeg dinsdagochtend met meer dan 30 procent door de vrees dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa.

De prijsstijging volgde op het dreigement van de Russische vicepremier Aleksander Novak om de gasleveringen aan Europa op te schorten door de Nord Stream 1-gaspijplijn buiten gebruik te stellen als het Westen de invoer van Russische olie gaat verbieden.

De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs schoot bij de opening meer dan 32 procent omhoog, maar viel snel wat terug. Momenteel bedraagt de prijsstijging 12 procent tot 255 euro per megawattuur.

Maandag werd nog een record bereikt van meer dan 335 euro per megawattuur na berichten dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten een verbod op de import van Russische olie overwegen.

In Europa zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk echter terughoudend over een dergelijk direct verbod aangezien de beide landen sterk afhankelijk zijn van Russische olie.

De Europese Unie zal dinsdag wel een plan presenteren om de import van Russisch gas het komende jaar met twee derde terug te brengen, meldde de Britse zakenkrant Financial Times. Zo wil de EU de afhankelijkheid van Rusland verminderen. Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland.

Ook voor de Russische inval in Oekraïne stonden de gasprijzen al op een relatief hoog niveau. Dat komt omdat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door het economische herstel van de coronacrisis.

Sommige speculanten zetten al in op olieprijs van $200

De Russische vicepremier Alexander Novak waarschuwde maandagavond ook dat olieprijzen kunnen oplopen naar 300 dollar per vat, als er een boycot van Russische olie komt. "Het is duidelijk dat een boycot van Russische olie catastrofale gevolgen heeft voor de wereldmarkt", zei Novak volgens persbureau Reuters. "De stijging van prijzen is ongewis, het kan naar 300 dollar per vat of meer zelfs."

De prijs voor Brent-olie noteerde dinsdag rond de 125 dollar per vat. De activiteit op de optiemarkt geeft echter aan dat sommige speculanten inzetten op hogere olieprijzen.  

Op de derivatenmarkt ICE werden maandag meer dan 1.200 contracten verkocht voor call opties - waarbij je speculeert op een koersstijging - met een uitoefenprijs van 200 dollar per vat voor Brent-olie eind maart.

Het aantal contracten voor call opties die in juni aflopen op een uitoefenprijs van 150 dollar per vat, is sinds afgelopen vrijdag verdubbeld.

LEES OOK: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas