Tijdens de coronapandemie is de belangstelling voor beleggen in Nederland sterk gegroeid, mede door de extreem lage spaarrentes. Het aantal beleggende huishoudens in Nederland klom in 2021 met 12 procent tot een recordaantal van 1,96 miljoen, bleek eind vorig jaar uit het Retail Investor-rapport van onderzoeksbureau Kantar.

Die trend is ook zichtbaar bij de ASN Bank, het duurzame label van De Volksbank. Uit vrijdag gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal beleggingsrekeningen fors is gegroeid: eind vorig jaar had ASN Bank ruim 103.000 beleggingsrekeningen, een plus van bijna 19 procent vergeleken met een jaar eerder.

Het totale aantal klanten groeide afgelopen jaar met 6 procent tot 835.000 bij ASN Bank. Overigens nam ook het aantal spaarrekeningen toe bij ASN Bank. Eind vorig jaar telde de bank ruim 700.000 spaarrekeningen, een plus van 3,6 procent vergeleken met een jaar eerder.

ASN lanceerde in november 2021 een nieuw beleggingsfonds, het ASN Biodiversiteitsfonds. Dat richt zich op projecten die een meetbare, positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Daarmee heeft de bank in totaal zeven beleggingsfondsen die zich richten op duurzaamheid.

Energietransitie vertraagd door 'administratieve rompslomp' bij wind- en zonne-energie

Diecteur Arie Koornneef van ASN Bank zegt tegenover persbureau ANP dat de overgang naar duurzame energie wordt vertraagd door lange procedures met "administratieve rompslomp" bij grote wind- en zonne-energieprojecten.

Volgens Koornneef duurt het soms wel twee jaar voor een project, zoals een nieuw windpark op land, van de ideefase naar de operationele fase gaat. Dat heeft te maken met procedures rond de subsidieverstrekking, het bemachtigen van de nodige vergunningen en andere trajecten.

Koornneef roept betrokken partijen, waaronder overheden maar ook financiële instellingen, op om te kijken of dat allemaal niet sneller kan. Dat laatste geldt ook voor het proces om de lokale gemeenschap bij projecten te betrekken. De ASN-baas denkt dat dit wellicht ook sneller zou kunnen, al is overslaan van deze stap volgens hem geen optie.

LEES OOK: Afwasmachine of toch ouderwets met de hand afwassen: wat is zuiniger qua energieverbruik?