De goudprijs staat mogelijk aan het begin van een langere opmars, nu een groeiende groep landen probeert minder afhankelijk te worden van de dollar. Dat stelt beleggingsstrateeg Karen Karniol-Tambour van het Amerikaanse hedgefonds Bridgewater Associates.

“Goud wordt ondergewaardeerd. Er zit nog heel veel rek in”, zei Karniol-Tambour afgelopen week volgens Kitco News tijdens een online conferentie in de Verenigde Staten.

Landen als China, Iran Rusland en Brazilië proberen minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar, die nog altijd dominant is in de internationale handel en traditioneel wordt gezien als reservemunt voor centrale banken.

De westerse sancties tegen Rusland hebben echter laten zien wat het risico kan zijn van de afhankelijkheid van de dollar als internationale munt. Internationale dollarreserves van Rusland zijn bevroren als onderdeel van westerse sancties en het land is uit het internationale betalingssysteem SWIFT gegooid.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne kijken sommige landen vaker naar de Chinese yuan of andere alternatieven voor de dollar. Ondertussen zijn centrale banken in de afgelopen kwartalen fors meer goud gaan inkopen en houden dat aan als reserve.

Volgens hedgfondsmanager Karniol-Tambour kan dit alles ervoor zorgen dat beleggers anders naar goud gaan kijken. Een nadeel van het edelmetaal is dat het als belegging alleen rendement biedt in de vorm van koerswinst. Goud levert geen inkomstenstroom op, zoals dividend bij aandelen of rente bij obligaties. Goud als belegging is dus vooral interessant als er opwaarts koerspotentieel is.

"Deze geopolitieke onrust gaat niet weg", aldus Karnio-Tambour. "Er komt langzaam maar zeker steeds meer steun voor goud."

LEES OOK: Goudprijs kan in mei nieuw record aantikken door bankenonrust in VS, zegt goudspecialist