• De goudprijs heeft het hoogste niveau in zeven jaar tijd bereikt.
  • Beleggers zoeken veilige havens vanwege de uitbraak van het coronavirus.
  • Volgens sommige analisten kan de goudprijs nog verder stijgen tot boven de 2.000 dollar.

De goudprijs is maandag gestegen tot boven de 1.700 dollar en bereikte daarmee het hoogste niveau in zeven jaar tijd. Dat komt doordat beleggers een veilige plek zoeken voor hun geld, nu er vanwege het coronavirus paniek is uitgebroken op de financiële markten. Volgens sommige analisten kan de goudprijs nog eens stuk verder omhoog.

“Goud kan dit jaar door de grens van 2.000 dollar heen, zeker na de noodgreep van de Fed afgelopen week en de vervolgstappen die we van hen kunnen verwachten”, zegt Clark Fenton van RWC Partners.

“Het lijkt misschien dat goud al een hele rally achter de rug heeft, maar we denken dat die nog lang niet ten einde is. Niet alleen omdat goud over het algemeen wordt gezien als veilige haven, maar omdat de wereld fundamenteel veranderd is. Beleggers hebben nog nooit zulke lage opbrengsten gezien en zijn dus gedwongen verder te kijken dan obligaties om hun rijkdom te kunnen behouden”, schrijft Fenton in een memo aan zijn klanten.

Beleggingen in staatsobligaties en goud gelden traditioneel als veilige havens voor beleggers. Bij uitdagende marktomstandigheden zijn investeerders geneigd hun geld weg te halen uit riskantere beleggingen en veilige havens op te zoeken.

Adrian Lowcock van Willis Owen geeft aan dat beleggers de komende weken goed moeten opletten hoe het verder gaat met de verdere verspreiding van het coronavirus en de manier waarop overheden en bedrijven daarop reageren. Lowcock voorspelt dat de angst die er momenteel heerst de goudprijs kan opstuwen tot boven de 2.000 dollar.

Op maandag zijn de olieprijzen, aandelenbeurzen, rentes voor staatsleningen en cryptomunten fors gekelderd.

Lees meer over de paniek op de financiële markten: