• Op Wall Street kelderde de Dow Jones-index maandag met 7,8% na de scherpe daling van de olieprijs.
  • Kort na de opening werd de handel op Wall Street tijdelijk stilgelegd.
  • De Amerikaanse centrale bank stelt meer geld beschikbaar gesteld om de paniek op de financiële markten te beteugelen.
  • De financiële markten beleven een van de zwaarste verliesdagen sinds de val van de bank Lehman Brothers in 2008.
  • President Donald Trump vindt de lagere olieprijzen goed nieuws voor de consument.

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met buitengewoon zware koersverliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de scherpe daling van de olieprijs nadat Saudi-Arabië plotseling het mes in de prijzen had gezet en aankondigde de productie te gaan verhogen.

Op de financiële markten heerst angst voor een prijzenoorlog op de oliemarkt. Daarnaast spelen ook de ontwikkelingen rond het coronavirus, dat in steeds meer landen om zich heen grijpt, een grote rol.

De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent op 23.846,35 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 7,6 procent lager gezet op 2746,15 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,3 procent op 7950,67 punten. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis van 2008.

Kort na de opening werd de handel op Wall Street tijdelijk stilgelegd. Na een daling van 7 procent trad een mechanisme in werking dat de handel automatisch voor een kwartier opschort. Het is voor het eerst sinds 2008 dat dit gebeurde. Het mechanisme is ingesteld na de grote crash op de New Yorkse beurs in 1987, de zogenoemde Black Monday.

President Donald Trump vindt de lagere olieprijzen goed nieuws voor de consument, tweette hij enthousiast na het kelderen van de beurzen:

Hij stelt ook dat de media medeschuldig zijn aan het enorme koersverlies van vandaag:

Federal Reserve pompt geld in de markt

De Amerikaanse centrale bank heeft meer geld beschikbaar gesteld om de paniek op de financiële markten over onder meer het nieuwe coronavirus het hoofd te bieden. De Federal Reserve, die vorige week al met een noodrenteverlaging kwam, verhoogt deze week de omvang van zijn geldinjecties voor de korte termijn.

De Fed ziet veel druk op de obligatiemarkten, onder meer doordat veel bedrijven noodmaatregelen treffen om met het virus om te gaan. Daarnaast kan een tekort aan liquiditeit, de smeerolie van het financiële systeem, tot een neerwaartse spiraal leiden op de aandelenbeurzen.

De financiële markten beleven maandag een van de zwaarste verliesdagen sinds de val van bank Lehman Brothers in 2008, wat toen de financiële crisis inluidde. Nu heerst er vooral angst voor de virusuitbraak. Ook zijn de olieprijzen gekelderd als gevolg van een geschil tussen Saudi-Arabië en Rusland.

De Fed pompt deze week minimaal 150 miljard dollar in de markt via zogeheten dagtermijndeposito’s. Vorige week was de centrale bank nog bereid om via die operaties 100 miljard dollar te verschaffen. De tweewekelijkse termijndeposito’s worden verdubbeld tot 45 miljard dollar.

AEX keldert ook bijna 8 procent

De Europese beurzen kleurden maandag ook wederom donkerrood na de zware verliezen op vrijdag. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgden voor grote onrust op de financiële markten. Beleggers dumpten massaal hun aandelen en zochten dekking in veiligere havens zoals staatsobligaties.

De AEX-index sloot 7,7 procent lager op 490,66 punten.

De beurs in Milaan kelderde 10 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De Italiaanse regering gaat de uitgaven verder verhogen om de economische impact van de virusuitbraak te compenseren. Premier Giuseppe Conte sprak van een “massale shocktherapie”. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire riep Europa op met een stevig pakket stimuleringsmaatregelen te komen om de impact van het coronavirus het hoofd te bieden.

Alle ogen waren gericht op de oliemarkt, waar de olieprijzen een historische val lieten zien. Het belangrijke olieland Saudi-Arabië besloot flink meer te gaan produceren en de prijzen omlaag te gooien nadat het oliekartel OPEC en Rusland niet tot een akkoord wisten te komen over het beperken van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 22 procent minder op 32,10 dollar en Brent werd 21,4 procent goedkoper op 35,58 dollar.

LEES OOK: Bitcoin verliest bijna 10% en duikt onder $8.000 – belangrijkste cryptomunt beweegt mee met aandelen