• De verkoop van goud is in het derde kwartaal van dit jaar met 227 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, zo meldt het Goudwisselkantoor op basis van eigen data.
  • Volgens het Goudwisselkantoor komt die stijging door de energiecrisis, de naderende economische recessie en de nog altijd hoge inflatie.
  • Cryptomunten hebben de laatste tijd aangetoond verre van stabiel te zijn en dan blijkt goud toch weer een veilige haven.
  • Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

Goud wordt vaak gezien als veilige haven in tijden van economische onrust en geldt ook als een bescherming tegen inflatie. Of je van beleggen in goud rijk kunt worden, is verre van zeker. Maar de interesse voor goud is in het derde kwartaal van dit jaar in ieder geval flink toegenomen, zo blijkt uit gegevens van het in edelmetalen handelende familiebedrijf Goudwisselkantoor.

De verkoop van goud is bij het Goudwisselkantoor in het derde kwartaal van dit jaar met liefst 227 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2021, zo meldt het bedrijf dinsdag.

De goudhandelaar schrijft de forse stijging van de verkopen toe aan de energiecrisis, de naderende economische recessie en de nog altijd hoge inflatie. Vooral in september was sprake van een drukke maand: het aantal verkooptransacties was toen bijna vier keer zo hoog als het gemiddelde in het derde kwartaal vorig jaar.

“We zien in de huidige markt dat er een grote behoefte is om transacties in goud te doen, zowel aan de inkoop- als aan de verkoopzijde”, zegt directeur Johan de Ruiter van het Goudwisselkantoor. “Steeds meer mensen merken dat de inflatie grote gevolgen heeft voor hun koopkracht en zij maken zich door de op handen zijnde recessie zorgen over hun financiële situatie.”

Volgens De Ruiter laten cryptomunten de afgelopen tijd zien “verre van stabiel te zijn als waardevaste belegging” en dat versterkt samen met de “toenemende geopolitieke zorgen” de rol van goud als “veilige haven”.

Veel particulieren die gouden sieraden bezitten realiseren zich nu ook dat hun goud een aardig bedrag op kan leveren en zij wisselen die in voor geld. De inkoop van goud in de vorm van munten, sieraden en goudbaren is in het derde kwartaal met 122 procent gegroeid, meldt het Goudwisselkantoor.

Maar hoe zit het nu met de waarde van goud? Kijk je een jaar terug dan is de goudprijs gemeten in dollars vrijwel gelijk gebleven op ongeveer 1.770 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). In euro’s gemeten is de goudprijs echter ongeveer 6 procent meer waard. Dit komt echter door het valuta-effect, omdat de dollar in waarde is gestegen tegenover de euro, zodat je voor een belegging in dollars teruggerekend meer euro’s krijgt dan een jaar geleden

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry: beurscrash nog niet voorbij, let op goud na fiasco met crypto