Beleggers in bitcoin hebben tot nu toe een fantastisch jaar. De koers is sinds de jaarwisseling met bijna 129 procent gestegen. Die positieve trend kan de komende weken aanhouden, verwacht Katie Stockton, oprichter van Fairlead Strategies, een bedrijf dat beleggingsadvies geeft op basis van technische analyse. Hierbij worden koerspatronen geanalyseerd en op basis hiervan prognoses gedaan voor de toekomst.

Volgens Stockton kan de koers van de bitcoin de komende weken met nog eens 10 procent stijgen naar 42.400 dollar, zo schrijft ze in een rapport.

Als de koers door 38.000 dollar breekt, ligt de weg open naar 42.200 dollar

De laatste weken bewoog de koers grotendeels zijwaarts, maar mocht de prijs boven de 38.000 dollar uitkomen, dan zou dat een katalysator zijn om het weerstandsniveau van 42.200 dollar te testen, aldus Stockton.

De munt flirt donderdag met die grens van 38.000 dollar. Dat niveau werd voor het laatst bereikt in mei 2022, toen de bitcoin zich in een vrije val bevond.

De bitcoin kan nog even zijwaarts bewegen. Maar voor de middellange termijn ziet Stockton enkele positieve technische signalen voor de bitcoin, die haar vertrouwen geven dat de cryptomunt de komende weken verder kan opstomen.

Voor de lange termijn staan de signalen nog niet op groen, al laten de langetermijnindicatoren volgens Stockton wel een verbetering zien.

De eerstvolgende horde wordt 42.200 dollar. Daar ligt de zogeheten weerstand: een prijsniveau waar de opwaartse koersbeweging kan stokken, omdat veel beleggers dan hun cryptomunten verkopen. Als de munt er in slaagt om twee weken op rij overtuigend boven die 42.200 dollar te sluiten, zou dat een signaal zijn dat er nog meer koersstijgingen in het verschiet liggen.

De 'crypto-lente is begonnen volgens een Britse bank

Naast weerstandsniveaus kijken technisch analisten ook naar steunniveaus: dat zijn niveaus waar de koers vaak moeilijk onder komt, omdat dan juist veel beleggers instappen. Volgens Stockton ligt het eerste steunniveau op het stijgende 50-daags voortschrijdend gemiddelde van ongeveer 33.900 dollar.

Stockton is niet de enige analist die verwacht dat de koers van de bitcoin kan stijgen. De Britse bank Standard Chartered zei onlangs dat de cryptomunt in 2024 zou kunnen opklimmen naar 100.000 dollar. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de huidige koers. Hoewel de meteorologische winter vrijdag begint, is volgens die bank een ‘crypto-lente’ begonnen.

LEES OOK: De bitcoin is dit jaar al bijna 120% meer waard geworden – sommige beursexperts zien serieuze risico’s die de rally kunnen frusteren