• Google kondigde  donderdag aan dat de nieuwe Pixel 7-telefoons ook naar Nederland komen.
  • De Pixel 7 en 7 pro onderscheiden zich niet heel sterk op technisch gebied, maar hebben wel bijzondere functionaliteiten zoals Photo Unblur en Face Unlock.
  • We vergelijken de nieuwe Pixel-telefoons met de Samsung Galaxy S22-modellen en natuurlijk  met de iPhone 14.
  • Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen de iPhone 13 (Pro) en iPhone 14 (Pro)

Na jaren van afwezigheid komen de Pixel-telefoons van Google naar Nederland. Het is dan ook voor het eerst de moeite waard om te kijken hoe deze toestellen zich verhouden tot de gevestigde orde. En dan hebben we het vooral over de directe concurrentie van Samsung met diens Android-telefoons en natuurlijk de iPhones van Apple.

We kiezen in dit artikel wat Apple betreft voor een vergelijking met de iPhone 14. Waarom? Omdat Google tijdens de presentatie van de nieuwe Pixels allerlei nieuwe functies introduceerde die je tot voor kort eigenlijk alleen op de iPhone terugvond. Denk hierbij aan de manier waarop je de smartphones van Apple ontgrendelt door ernaar te kijken. Apple noemt dit Face ID en Google introduceerde donderdagavond Face Unlock.

Vorig jaar kwam Apple met de Cinematic Mode, een functie die automatisch en kunstmatig de achtergrond vervaagt tijdens video-opnames. De Pixel 7 kan dit ook, maar dit heet dan Cinematic Blur. En de Action Mode die het beeld op een iPhone stabiliseert bij sportieve activiteiten, heet bij Google Active Stabilization.

Daarnaast verwees Google donderdag nog enigszins subtiel naar dingen die Apple als volledig nieuw op de iPhones introduceerde, terwijl ze al langer beschikbaar waren op de Pixel-telefoons. Denk hierbij aan bijvoorbeeld crashdetectie en nachtzicht voor foto’s. Maar ook het scherm dat altijd aan staat, wat pas dit jaar op de iPhone 14 Pro-modellen werd geïntroduceerd.

Kortom, de Google Pixel 7 komt wel heel erg dicht in de buurt van de functionaliteiten die de iPhone uniek maakte.

En ook op technisch front ontlopen hedendaagse telefoons elkaar bar weinig. Dan gaat het om de verschillen tussen de Pixel 6 en Pixel 7, maar ook om de directe concurrenten van Apple en Samsung.

In het overzicht hieronder hebben de specificaties van de Pixel 6 Pro, de Pixel 7 Pro, de iPhone 14 Pro Max en de Samsung Galaxy S22 Ultra 5G weergegeven.

Zoals je kunt zien liggen de specificaties van de grotere Pro-modellen allemaal heel dicht op elkaar. Je zou zelfs kunnen stellen dat de iPhone 14 Pro Max op flink wat gebieden achterloopt op de tegenhangers van Android. Het enige dat beter is, is de processorsnelheid, maar daar mist hij vervolgens weer 2 cores. En de prijs van de iPhone? Die is pijnlijk hoog.

Hieronder kijken we naar de iets minder dure modellen: de Pixel 6, de Pixel 7, de iPhone 14 en de Samsung Galaxy S22 G5

Voor de modellen onder het Pro-segment ligt het veld nog dichter op elkaar. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld een extra telecamera die bij de anderen ontbreekt. Maar de telefoons van Google gaan het langst mee op een volle accu, met bijna 1.000 mAh meer dan de concurrenten.

In beide tabellen valt op dat de verschillen tussen de Pixel 6 en Pixel 7 verwaarloosbaar zijn. De verschillen zitten 'm vooral in de nieuwe softwarefunctionaliteiten die de Tensor 2-chip mogelijk maakt. Naast de hierboven genoemde Cinematic Blur en Face Unlock, is de interessantste nieuwe feature waarschijnlijk Photo Unblur.

Dit doet precies wat het zegt: het maakt onscherpe foto's scherp met behulp van de Tensor 2-chip. En het beste is dat het volgens Google niet alleen werkt op foto's die geschoten zijn met de Pixel 7. Alle foto's die op de telefoon staan kunnen ge-unblurt worden. In hoeverre dat werkt met oudere foto's moeten we nog zien.

Google toonde de nieuwe functionaliteit tot nu alleen nog met vooraf geselecteerde foto's waarvan het zeker weet dat het optimale resultaten kan laten zien.

Ook handig: de mogelijkheid om gesproken berichten te vertalen naar tekst. Zo kun je volgens Google zelfs in een bibliotheek waar je stil moet zijn, gesproken berichten beantwoorden via tekstboodschappen.

Maar uiteindelijk is het meest spectaculaire aan de Pixel 7 en 7 Pro de prijs. Google biedt software-functies en hardware die zich kan meten met de topmodellen van nu, maar dan voor honderden euro's minder. Vooruitbestellen kan vanaf vrijdag, en vanaf volgende week liggen de Pixel-telefoons in de winkel.

LEES OOK: Welke goedkope iPhone is de beste keuze op dit moment?