• iPhones worden elk jaar duurder en marginaal beter, maar dat betekent niet dat je geen goede iPhone tegen een vele malen lagere prijs kunt krijgen.
  • Apple heeft ook een aantal budgetvriendelijkere telefoons in de aanbieding, waaronder de recent vernieuwde iPhone SE.
  • We keken naar de goedkoopste telefoons die Apple nu aanbiedt en zetten ze tegenover elkaar om te bepalen welke de beste keuze is.
  • Lees ook: Kunnen smartphones zo duur zijn dankzij abonnementen?

iPhones worden elk jaar een tikkeltje duurder dan het jaar ervoor. Ook dit jaar is dat weer het geval, ondanks het feit dat CEO Tim Cook van Apple tijdens de presentatie van de iPhone 14 anders beweerde. Maar die hogere prijs wordt steeds lastiger om te verantwoorden, omdat de technologische vooruitgang van de smartphones afremt.

Daarom leek het ons tijd om eens niet te kijken naar de topmodellen waar iedereen het over heeft, maar naar de goedkoopste modellen die Apple in de aanbieding heeft. Deze telefoons zijn namelijk in veel gevallen even snel als het nieuwste model, maar leveren marginaal in op de overige nieuwste ontwikkelingen. Daar is de prijs dan ook naar.

We zetten de drie goedkoopste modellen naast elkaar: de iPhone 13 Mini, de iPhone 12 en de iPhone SE. De eerste twee hebben een vanafprijs van 809 euro, de SE is de absolute budgettopper met een vanafprijs van 559 euro.

Als je even snel door de bovenstaande tabel kijkt, zie je dat er opvallende verschillen zijn tussen de telefoons die de keuze niet bepaald makkelijk maken. Er zitten grote verschillen tussen schermgroottes, processoren, camera's en opslag.

Wel is duidelijk dat de iPhone SE alleen op processor mee kan komen met de andere telefoons. Op alle andere vlakken is het toch echt een verouderd model. Hij heeft een LCD-scherm die niet de hele voorkant beslaat, moet nog ontgrendeld worden met een druk op een knop, heeft een oudere selfiecamera met slechts 7 megapixels en heeft ook nog eens de slechtste batterijduur van alle modellen.

En dat is niet heel gek, want begin volgend jaar wordt een grote update van het SE-model verwacht. Daarbij gaat hij vermoedelijk meer lijken op de iPhone 12 van dit moment en krijgt hij dus ook een grote upgrade in technische specificaties.

Kortom, het zou nu uiterst onverstandig zijn om een iPhone SE te kopen tenzij je echt vastzit aan een beperkt budget en een nieuwe telefoon nodig hebt. Om die reden laten we deze telefoon ook buiten beschouwing voor de rest van de vergelijking.

iPhone SE 2022
iPhone SE 2022
Apple

Daarmee beperken we ons tot de iPhone 12 en 13 Mini. Tussen deze twee vinden we eigenlijk weinig verschillen. De grootste is waarschijnlijk het formaat. De Mini is het kleinste model dat Apple nu nog maakt, maar wordt bij de nieuwe iPhone 14-modellen niet meer aangeboden. Wil je een kleine iPhone, dan is dit dus het moment om de Mini aan te schaffen aangezien hij volgend jaar vermoedelijk helemaal uit de line-up verdwijnt.

Op de processor na zijn bijna alle specificaties hetzelfde. De iPhone 13 Mini heeft ondanks zijn kleine formaat ongeveer dezelfde batterijduur en een iets scherper scherm dan de grotere iPhone 12. Qua camera's en dergelijke zijn de twee telefoons niet van elkaar te onderscheiden.

Nog een belangrijk punt is de opslag. De iPhone 12 heeft slechts 64 GB, wat in de praktijk toch al snel erg weinig blijkt. Als je een beetje een enthousiaste amateurfotograaf bent, zit dit zo vol. De iPhone 13 Mini heeft minimaal l28 GB aan opslag, wat vandaag de dag toch wat praktischer is.

Beste optie: een afgeprijsde iPhone 13

Welke is dan de beste van de twee? De iPhone 13 Mini wint het nipt op technische specificaties, maar toch durfen we hem niet blindelings aan te raden. Waarom niet? Omdat het kleine formaat niet voor iedereen weggelegd is. Dat blijkt onder andere uit de tegenvallende verkoopcijfers van het model. Dat is ook waarschijnlijk de reden dat Apple helemaal met de Mini is gestopt.

Uiteindelijk komt het dan ook vooral neer op welk formaat telefoon je liever hebt. Ben je bereid om iets in te leveren op schermgrootte, dan raden we de iPhone 13 Mini aan. Ben je gehecht geraakt aan minimaal 6-inch schermen, dan is de iPhone 12 de beste keuze.

Maar wil je echt verstandig zijn, dan kijk je gewoon bij andere aanbieders dan Apple voor een iPhone 13. Verkopers als MediaMarkt, Mobiel.nl en BelSimpel hebben het model met enige regelmaat in de aanbieding voor ongeveer dezelfde prijs als de hierboven genoemde telefoons. Daarmee hoef je niet te kiezen tussen formaat, opslag en snelste processor, maar heb je het beste van alles voor een goede prijs.

LEES OOK: Apple stopt gelijk met de verkoop van de iPhone 13 Pro en iPhone 11, na de introductie van de iPhone 14