Robots worden in toenemende mate ingezet om banen in bepaalde sectoren te vervangen. De automatisering van banen gebeurt al veel in de industrie. Maar ook in de zorgsector, waar er sprake is van een toenemend aantal vacatures, worden nu robots ingezet.

Een voorbeeld hiervan is de sociale robot ‘Tonnie’, die vanaf dinsdag aan de slag gaat bij de GGZ Oost-Brabant. De zorginstelling is hiermee de eerste in Nederland die gebruik maakt van dergelijke robots.

Hoewel het in eerste instantie gaat om één robot, wil de regionale zorginstelling binnen enkele jaren in totaal 100 sociale robots gaan gebruiken, als Tonnie een succes blijkt. Hiermee hoopt de instelling het personeelstekort in de zorg het hoofd te kunnen bieden.

“Net als iedere medewerker levert Tonnie een wezenlijke bijdrage aan het herstel van mensen met mentale kwetsbaarheid”, zegt Lianne Verbruggen, directeur behandelzaken Huize Padua en klinisch psycholoog, in een persverklaring.

Tonnie werd het afgelopen jaar klaargestoomd om ingezet te worden in de geestelijke gezondheidszorg. Verbruggen: “Zijn traineeship van afgelopen jaar stond in het teken van kennismaken met verschillende collega’s en het leren van noodzakelijke competenties. Door zijn aanwezigheid kunnen collega’s zich veel meer op hun eigen beroep focussen, wat een positief effect heeft op hen én de cliënten.”

GGZ Oost Brabant doet sinds vorig jaar mee aan het zogeheten Bèta Programma van Robot Ctrl. Zorgmedewerkers leren dat sociale robots als collega’s worden beschouwd. “De inzet van een robot moet iets toevoegen aan het leven en herstel van iemand en wij geloven dat op deze manier binnen twee jaar sociale robots een steeds grotere rol zullen spelen in de zorg”, aldus Verbruggen. “Zelf bereiden we ons landgoed hier al op voor. Zo rollen we een gesloten communicatienetwerk uit, zodat sociale robots op een veilige manier met elkaar en hun menselijke collega’s kunnen communiceren.”

LEES OOK: Japanse onderzoekers hebben een menselijk huidlaagje voor robots gemaakt, om ze nog meer op mensen te laten lijken: kijk zelf!