• Klokkenluider Frances Haugen die Facebook het vuur aan de schenen legde, kocht “crypto op het juiste moment” om zichzelf financieel te bedruipen.
  • Een non-profitorganisatie van techmiljardair Pierre Omidyar doneerde 150.000 dollar aan de firma die Haugen vertegenwoordigt in haar strijd tegen Facebook.
  • Volgens de klokkenluider gebruikt ze dit geld alleen maar om haar reiskosten te betalen.

Klokkenluider Frances Haugen die Facebook in verlegenheid heeft gebracht, vertelt aan de krant The New York Times dat ze op dit moment financieel rond kan komen, vanwege haar beleggingen in cryptovaluta. “Voor de voorzienbare toekomst kom ik rond, ik belegde op een goed moment in crypto”, zegt ze.

Haugen vertelt de Amerikaanse krant ook dat ze naar Puerto Rico is verhuisd vanwege gezondheidsproblemen en om dichterbij haar “crptovrienden” te wonen. De klokkenluider liet niet weten in welke cryptovaluta ze heeft belegd.

‘Facebook stimuleert polarisatie’

Begin deze maand onthulde Haugen in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes, en later in een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres, hoe Facebook met opzet polariserende content op het platform stimuleert en versterkt.

Haugen lekte ook duizenden pagina’s aan vertrouwelijke documenten die haar beschuldiging ondersteunen.

Haugen's grootste fan: Pierre Omidyar

Afgeloen week onthulde de site Politico dat Haugen gefinancierd wordt door oprichter Pierre Omidyar van online marktplaats eBay. De miljardair is een bekende criticus van Big Tech.

Haugen laat tegenover The New York Times weten dat ze het geld geaccepteerd heeft, maar alleen om reis- en onkostenvergoedingen te betalen rond haar werk als klokkenluider. Voor haar levensonderhoud gebruikt zij haar eigen vermogen, onder andere uit crypto.

Luminate, een stichting van Omidyar, doneerde afgelopen jaar 150.000 dollar aan de non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor de wettelijke vertegenwoordiging van Haugen.

Deze organisatie verzorgt ook haar media- en overheidscontacten in Europa. De voornaamste woordvoerder van Haugen in de Verenigde Staten is Bill Burton, die ook afkomstig is van een organisatie van Omidyar: het Center for Humane Technology.

"Toen Frances Haugen zich uitsprak over Facebook, besloot Luminate naar voren te stappen. Wij willen haar poging stimuleren om een breed publiek debat te voeren over de zaken die zij aankaart", vertelt een woordvoerder van Luminate aan Insider.

"Wij zijn de enige organisatie van The Omidyar Group die het werk van Frances Haugen en haar team direct steunt. Onze organisatie helpt bij het betalen van de reis-, logistieke en communicatiekosten. Wij moedigen andere organisaties, die digitale bedreigingen van onze democractie willen bestrijden, aan om zich bij ons aan te sluiten."

LEES OOK: Facebook wil van naam veranderen – op internet stromen de suggesties binnen, van Zuckistan tot BaceFook