• Techmiljardair en medeoprichter Bill Gates van Microsoft heeft zijn visie op de toekomst van artificial intelligence (AI) uiteengezet in een blogpost.
  • Gates ziet drie gebieden waar AI grote invloed kan krijgen: kantoorbanen, zorg en onderwijs.
  • Microsoft heeft zich met de nauwe betrokkenheid bij startup OpenAI, de maker van de AI-bot ChatGPT, in de voorlinie van ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie geplaatst.
  • Lees ook: Waarom kunstmatige intelligentie in 2023 veel gaat veranderen voor bedrijven, volgens 6 ondernemers.

Bill Gates heeft veel nagedacht over artificial intelligence (AI), en nu heeft hij die gedachten op papier gezet. De medeoprichter van Microsoft publiceerde dinsdag een blog van zeven hoofdstukken, getiteld ‘The Age of AI has Begun‘, waarin hij zijn visie op de toekomst van kunstmatige intelligentie uiteenzet.

Hij schrijft dat de ontwikkeling van AI “net zo fundamenteel is als het ontstaan van de microprocessor, de personal computer, het internet en de mobiele telefoon”.

Gates publiceerde zijn blogpost op dezelfde dag dat Google zijn AI-chatbot Bard lanceerde in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bard moet de strijd aangaan met het immens populaire ChatGPT van de door Microsoft gefinancierde startup OpenAI. Vorige week presenteerde OpenAI de nieuwste versie van zijn vraagbaak, genaamd ChatGPT-4.

Lees ook: OpenAI heeft GPT-4 gelanceerd – dit zijn 5 verbeteringen ten opzichte van de vorige versie van de AI-chatbot

Dat Gates een toekomst ziet voor AI is geen verrassing. Begin februari had hij het over toepassingen als leraar in het onderwijs of het geven van medisch advies aan mensen op plekken waar een gebrek is aan artsen.

Toch is Gates ook bezorgd. In zijn blogpost schrijft hij dat mensen misbruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie, en dat AI in de toekomst mogelijk zijn "eigen doelen kan vaststellen", als de technologie verbetert.

Of het zover komt, blijft afwachten. Maar dat AI grote veranderingen teweeg zal brengen op de kantoorvloer, in de gezondheidszorg en in het onderwijs, dat staat vast, volgens de techmiljardair. Dit is waarom.

Een digitale assistent die kantoormedewerkers productiever maakt

Volgens Gates zou AI kunnen dienen als een "digitale, persoonlijke assistent" van kantoormedewerkers. Dit zou hun productiviteit verhogen, zo schrijft hij in zijn blog.

De technologie zou volgens de miljardair onder meer kunnen helpen bij het schrijven van e-mails. Hiertoe zou ChatGPT bijvoorbeeld kunnen worden geïntegreerd in Microsoft Office, waar inbox Outlook onder valt.

"Naarmate rekenkracht goedkoper wordt, zal het vermogen van GPT om met ideeën op de proppen te komen steeds meer lijken op het hebben van een bediende die je helpt met verschillende taken", schrijft Gates.

Een digitale hulp die het zware werk van zorgmedewerkers overneemt

AI zou ook zorgmedewerkers kunnen ontlasten, denkt Gates. De software zou bijvoorbeeld bepaalde taken kunnen overnemen, zoals het indienen van verzekeringsclaims en het opstellen van notities voor doktersbezoeken.

In arme landen, waar "veel mensen nooit een arts zien", zou AI kunnen helpen bij de behandeling van zieken die niet in de buurt van een zorginstelling wonen, schrijft Gates. De software zou hen kunnen voorzien van medisch advies, en de productiviteit van artsen in de regio kunnen verhogen.

AI wordt in de gezondheidszorg al gebruikt om medische gegevens te analyseren en medicijnen te ontwerpen, maar de volgende golf AI-tools zou volgens Gates kunnen helpen bij het voorspellen van bijwerkingen van medicijnen en het berekenen van doseringen.

Leraren zullen niet verdwijnen, maar ze zullen zich wel moeten aanpassen

AI zou leerkrachten kunnen helpen bij het plannen van lessen en het beoordelen van leerlingen, denkt Gates. Ook zou het onderwijsmateriaal kunnen genereren dat is afgestemd op een bepaalde leerling.

Dat AI leraren zal vervangen, acht Gates onwaarschijnlijk. "Zelfs als de technologie eenmaal is geperfectioneerd, zal leren nog steeds afhankelijk zijn van goede relaties tussen studenten en docenten", aldus de brief. "Het zal het werk dat leerlingen en leraren samen in de klas doen versterken, maar nooit vervangen."

Volgens Gates moet AI ook toegankelijk worden voor scholen die krap bij kas zitten, "zodat leerlingen met minder vermogende ouders niet achterblijven".

Leraren zullen zich ook moeten aanpassen aan het gebruik van nieuwe technologieën in de klas, zoals ChatGPT. Gates geeft een voorbeeld van leraren die leerlingen met behulp van ChatGPT een eerste opzet van een essay laten schrijven, die zij dan in latere versies moeten personaliseren.

"Om het meeste uit deze opmerkelijke nieuwe technologie te halen, moeten we ons wapenen tegen de risico's en de voordelen verspreiden onder zoveel mogelijk mensen", schrijft Gates.

LEES OOK: Ik ben een AI ‘prompt engineer’. Met deze 3 tips haal je het meeste uit ChatGPT