Toeristen die in 2017 in een vakantiewoning in Nederland bivakkeerden, waren met gemiddeld 142 euro per nacht het duurst uit in Flevoland.

De provincie Groningen was het goedkoopst, daar betaalden bezoekers gemiddeld 88 euro per nacht.

Dat blijkt de Vakantiehuizen Prijsindex van zoekmachine Home2Go, waarin 150.000 boekingen van Nederlandse vakantiewoningen werden geanalyseerd.

Gemiddeld betaalde je in 2017 104 euro per nacht voor een vakantiewoning (twee tot vier personen) in eigen land, iets meer dan in 2016, toen de gemiddelde prijs 103,30 per nacht bedroeg.

Zomermaand juli was gemiddeld het duurst. Vakantiegangers betaalden toen zo’n 138 euro per nacht, 33 procent hoger dan het jaarlijks gemiddelde. Maart bleek met een gemiddelde prijs van 85 euro per nacht de goedkoopste maand om een vakantie-onderkomen in Nederland te boeken.

Vlak na de zomer daalde de gemiddelde boekingsprijs per nacht drastisch, van bijna 135 euro in augustus naar 90 euro in september.

Bekijk hieronder de gemiddelde prijs per nacht in de verschillende provincies:

Lees ook op Business Insider

Volgens Home2Go komt Flevoland als duurste uit de bus omdat daar relatief weinig vakantiehuisjes zijn. Daarbij zijn het losstaande woningen die doorgaans prijziger zijn dan huisjes in bijvoorbeeld een vakantiepark.

Het aantal overnachtingen in Nederland nam in 2017 met 2 procent toe, bleek uit eind 2017 uit een rapport van ABN Amro.  De groei kwam vooral voort uit de positieve economische omstandigheden, schreef de bank. Vakantieparken en kustcampings profiteerden daarvan. En campings die luxe accommodaties bieden, de zogeheten glampings, gelden in dit economisch tij als kansrijke concepten.

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen noteerde 2017 als een ‘goed jaar’. Volgens de organisatie boekten Nederlanders 36,7 miljoen vakanties, waarvan 17,5 miljoen in eigen land. De binnenlandse vakanties duren meestal twee tot vier dagen en de meest geboekte accommodatie bleek een vakantiewoning.

LEES OOK: 5 redenen waarom je beter niet in een vakantiepark kan beleggen