De Europese aardgasprijzen zijn maandagmorgen flink gezakt. Dat gebeurde na het bericht dat Duitsland zijn gasvoorraden sneller vult dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. De grootste economie van Europa wil namelijk goed voorbereid zijn op de komende winter.

De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde voorbeurs met 16 procent, tot 286 euro per megawattuur. Inmiddels schommelt de prijs weer rond de 300 euro, wat nog steeds een forse daling is ten opzichte van vrijdag.

Afgelopen week stegen de prijzen nog met 40 procent. De gasprijs op de groothandelsmarkt noteert ook nog steeds fors hoger dan medio augustus, toen de prijs rond de 225 euro per megawattuur lag.

Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel vol. De doelstelling voor oktober om 85 procent van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al bereikt.

De levering van gas blijft evenwel een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn minder groot dan voorheen. Daarbij leven er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland, die vanwege onderhoud stil komt te liggen. Daarnaast kampt de Noorse gasproductie met storingen. Verder is de concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moordend.

Regeringen nemen ook maatregelen om de lasten voor onder andere huishoudens te verlichten. Daarvoor hebben zij zo'n 280 miljard euro opzijgezet. De vraag is of dat genoeg is.

Tsjechië, dat het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, roept energieministers van EU-lidstaten bijeen om oplossingen voor het hele landenblok te bespreken.

LEES OOK: Rusland verbrandt dagelijks miljoenen kuub gas dat eigenlijk bestemd is voor export naar Europa, volgens energieconsultant