• Bill Gates sprak woensdag bij CNN met Anderson Cooper – zijn eerste openbare optreden sinds zijn echtscheiding deze week definitief werd.
  • Gates beantwoordde vragen over zijn huwelijk, zijn voormalige banden met Jeffrey Epstein en beschuldigingen van een giftige werkomgeving bij Microsoft.
  • Gates en Melinda French Gates zijn maandag officieel gescheiden na 27 jaar huwelijk.

Voor het eerst sinds de scheiding van Bill en Melinda Gates begin deze week is bezegeld, heeft de oud-topman van Microsoft in het openbaar gesproken over hun huwelijk, zijn banden met de overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein en de vermeende giftige werkomgeving bij het bedrijf.

Gates werd woensdag bij CNN geïnterviewd door Anderson Cooper over zijn werk bij de bestrijding van Covid-19. Maar de multimiljardair en filantroop beantwoordde eerst vragen over zijn persoonlijke relaties.

Afgelopen maandag werd de echtscheiding van Gates en zijn ex-vrouw Melinda French Gates officieel, na 27 jaar huwelijk. Gates sprak van “een heel droevige mijlpaal.”

“Melinda is een geweldige persoon, en dat de verbintenis die we hadden ten einde is gekomen is een bron van grote persoonlijke droefheid,” zei Gates tegen Cooper. “We communiceren en werken met elkaar bij de stichting, dus we proberen om die samenwerking voort te zetten.”

De Gates Foundation, de filantropische stichting van Bill en Melinda Gates, kondigde begin juli aan dat het voormalige echtpaar een proefperiode van twee jaar ingaat om te bekijken of ze kunnen blijven samenwerken. Als ze ervoor kiezen om daar niet mee door te gaan, zal Melinda Gates vertrekken als mede-voorzitter van de stichting. Bill Gates zou dan de leiding volledig op zich nemen.

"We hebben altijd plezier gehad in ons gezamenlijke werk," aldus Gates op woensdag. "We kunnen er allebei op uit om te werken met leiders en het verder opbouwen van de organisatie, dus dat zou zeker het beste zijn voor de stichting."

Gates ging tijdens het interview ook in op zorgen van zijn ex-vrouw over zijn banden met de overleden, in ongenade gevallen financier Jeffrey Epstein, met wie hij naar eigen zeggen "meerdere diners" heeft doorgebracht.

"Ik heb meerdere keren met hem gedineerd, in de hoop dat wat hij zei over miljarden aan filantropie voor mondiale gezondheid via contacten die hij had, uit zou komen," aldus Gates. "Toen het er op leek dat dat niet echt was, is de relatie geëindigd."

"Het was een enorme fout om tijd met hem door te brengen en hem geloofwaardigheid te geven. Veel anderen zaten in dezelfde situatie, maar ik heb een fout gemaakt."

Ongemakkelijke werkomgeving

De mede-oprichter van Microsoft werd ook gevraagd naar berichten dat meerdere vrouwen die bij het bedrijf of bij de Gates Foundation werkten, hem ervan beschuldigen een ongemakkelijke werkomgeving te hebben gecreëerd.

In 2006 zou Gates een vrouwelijke werknemer van Microsoft uit eten hebben gevraagd, en hebben gezegd, "Als je dit ongemakkelijk vindt, doe dan alsof het niet is gebeurd", volgens The New York Times. The Times meldde ook dat Gates in 2007 of 2008 een vrouw die voor de Gates Foundation werkte uit eten heeft gevraagd tijdens een cocktail.

Eind 2019 hebben bestuurders bij Microsoft een onderzoek naar Gates ingesteld, nadat een werknemer verklaarde dat ze jarenlang een seksuele relatie met hem had gehad. Een vertegenwoordiger van Gates heeft erkend dat "er bijna twintig jaar geleden een verhouding is geweest, die vriendschappelijk is geëindigd."

Cooper wees er bovendien op dat French Gates ontevreden zou zijn geweest over de manier waarop Gates omging met een onderzoek wegens vermeende seksuele intimidatie door zijn vermogensbeheerder, Michael Larson. Zij drong aan op een onafhankelijk onderzoek nadat Gates probeerde om de zaak vertrouwelijk te schikken.

Gevraagd of hij ergens spijt van had, zei Gates: "Zeker, ik denk dat dat voor iedereen geldt, maar dit is een tijd van bezinning, en ik moet nu vooruit gaan."

"Mijn werk is erg belangrijk voor me," vervolgde hij. "Binnen de familie zullen we ons best doen om te herstellen en te leren van wat er is gebeurd."

LEES OOK: Bill Gates staat te boek als vriendelijke nerd die de wereld wil redden – nu ontstaan er scheurtjes in dat imago