• Flitsbezorgdienst Getir heeft een darkstore in de Amsterdamse wijk De Pijp omgebouwd tot supermarkt.
  • Volgens de gemeente Amsterdam en de rechter voldeed de darkstore niet aan het bestemmingsplan.
  • Met het ombouwen tot supermarkt stelt Getir wel aan het bestemmingsplan te voldoen en open te kunnen blijven.
  • Lees ook: Flitsbezorgers zien groei stagneren, na razendsnelle opkomst door corona

Flitsbezorgdienst Getir opent donderdag een supermarkt in de Amsterdamse wijk De Pijp. In het pand zat tot voor kort een darkstore, een klein distributiecentrum van de flitsbezorger, maar daarmee voldeed Getir volgens de gemeente Amsterdam en de rechter niet aan het bestemmingsplan. Met de supermarkt is Getir ervan overtuigd hier nu wel aan te voldoen en open te mogen blijven.

Volgens directeur van Getir Nederland Florian Brunsting wordt met de supermarkt ook tegemoetgekomen aan de kritiek van omwonenden. Die gaven eerder aan overlast te ervaren van fietskoeriers en de bevoorrading. Toch blijft Getir wel boodschappen bezorgen vanuit De Pijp, “net zoals de traditionele supermarkten doen vanuit een apart afgesloten deel van het pand”, vertelt Brunsting. Maar het “hoofddoel” van de vestiging is een supermarkt. “Klanten kunnen gewoon met een mandje de winkel door en afrekenen bij de kassa.”

Brunsting begrijpt de kritiek wel. “Flitsbezorgen is een nieuw concept, dus ik begrijp dat er duidelijke regels moeten komen wat wel en niet kan. Maar in zekere zin zijn we niet anders dan pizzeria’s die pizza’s bezorgen, zo willen we ook behandeld worden. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente.” Inmiddels heeft Getir een eigen distributiecentrum waardoor vestigingen minder vaak worden bevoorraad. Naar eigen zeggen heeft Getir daarmee het aantal leveringen aan vestigingen met 70 procent teruggebracht. “We zijn net een jaar bezig en moeten ons blijven aanpassen. Ook op basis van de feedback van mensen uit de buurt.”

Volgens de directeur leent de locatie zich goed voor een supermarkt. Veel mensen in de drukke wijk gebruikten Getir al als bezorgdienst. Of er meer supermarkten volgen is nog niet zeker. “Het is de eerste keer dat we dit doen, dus we moeten kijken hoe succesvol de supermarkt gaat worden. Vooralsnog is het een pilot”, aldus Brunsting. “Maar het is nog even koffiedik kijken.”

De gemeente Amsterdam zegt kennis te hebben genomen van de opening van de supermarkt. "We gaan het onderzoeken", aldus een woordvoerder, die er verder niets over kwijt wil.

Gedragscode

Na alle maatregelen die Amsterdam en andere gemeenten hebben genomen tegen darkstores en de vele kritiek van omwonenden stelden flitsbezorgers Getir, Flink, Gorillas en Zapp afgelopen mei al een gezamenlijke gedragscode op, Daarmee willen ze conflicten met gemeenten en omwonenden van hun filialen voorkomen.

In de nieuwe gedragscode staan zes uitgangspunten. Zo beloven de vier bedrijven dat ze hun vestigingen "met zorg uitkiezen". Dus komen er geen dark stores "in centrale winkelstraten, voetgangerszones of in de nabijheid van basis- of middelbare scholen".

Ook mogen bezorgers geen overlast veroorzaken en moeten op de stoep ruimte laten voor voetgangers. Verder zeggen de bedrijven dat "veiligheid voor ons personeel en medeweggebruikers onze hoogste prioriteit heeft". De snelheid van de e-bikes wordt begrensd op 25 kilometer per uur, terwijl elektrische scooters niet harder dan 45 kunnen rijden. Bezorgers krijgen per uur betaald, ze worden niet aangepakt als ze langzaam rijden en niet beloond voor snelheid, aldus de gedragscode.

LEES OOK: Gemeenten zijn overlast flitsbezorgers zat: na Amsterdam en Rotterdam nemen nu ook Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen maatregelen